ZLOGUKI MILIJARDER

Jack Dorsey ima kataklizmičnu prognozu za globalnu ekonomiju

24.10.2021 u 22:32

Bionic
Reading

Suosnivač Twittera i vlasnik Squarea Jack Dorsey izgovorio je rečenicu koja će smrznuti mnoge u kontekstu globalne ekonomije.

Milijarder kojeg mnogi smatraju ekscentričnim najavio je, naime, hiperinflaciju, kako u SAD-u, tako i u cijelom svijetu.

- Hiperinflacija će promijeniti sve. Ona se već događa, tvitao je Dorsey.

Odgovarajući na komentare korisnika, Dorsey je dodao kako vidi kako problem inflacije eskalira diljem svijeta.

- To će se uskoro dogoditi u SAD-u, a tako i u svijetu, tvitao je. Dorsey je trenutno i izvršni direktor Twittera i Squarea.

O višim stopama inflacije govori se već neko vrijeme, ali ovo je prvi put da je netko iz poslovne kreme spomenuo izraz hiperinflacija, stanje brzog rasta cijena koje može uništiti valute i srušiti cijela gospodarstva.

Tvit dolazi u trenutku kad je inflacija potrošačkih cijena skočila blizu 30-godišnjeg maksimuma u SAD-u. Sve je više zabrinutosti da bi problem mogao biti gori od onoga što su kreatori politike očekivali.

U petak je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell priznao da će inflatorni pritisci "vjerojatno trajati dulje nego što se očekivalo", napominjući da bi mogli potrajati "do kraja sljedeće godine". Čelnik središnje banke dodao je kako očekuje da će Fed uskoro početi povlačiti izvanredne mjere koje je poduzeo za pomoć gospodarstvu za koje kritičari kažu da su potaknule rast inflacije.

Osim što nadgleda platformu društvenih medija koja ima 206 milijuna aktivnih dnevnih korisnika, Dorsey je snažan zagovornik bitcoina. Nedavno je objavio da Square, platforma za obradu debitnih i kreditnih kartica čiji je Dorsey suosnivač, želi ući u rudarenje kriptovaluta.