ukrajinska kriza

Izbije li rat na istoku Europe, cijeli svijet osjetit će posljedice: Nisu problem samo plin i nafta, tu su i pšenica, kukuruz, bakar, nikal...

23.02.2022 u 10:58

Bionic
Reading

Cijene nafte i plina rast će kako bude eskalirala rusko-ukrajinska kriza, ali neće samo energetski sektor osjetiti posljedice drame na istoku Europe. Doći će do poremećaja na tržištu brojnih sirovina, od pšenice i ječma do bakra i nikla, upozoravaju analitičari

Ukrajina se smatra 'žitnicom Europe', a invazija bi rezultirala 'teškim udarom' na lanac opskrbe hranom, rekao je Alan Holland, izvršni direktor i osnivač tehnološke tvrtke Keelvar, za CNBC.

Ta država proizvodi pšenicu, ječam i raž, na koje se oslanja veći dio Europe. Također je veliki proizvođač kukuruza.

Zapravo, neće biti pogođena samo Europska unija – mnoge se nacije na Bliskom istoku i u Africi također oslanjaju na ukrajinsku pšenicu i kukuruz, a poremećaji u opskrbi mogli bi utjecati na sigurnost hrane u tim regijama, rekla je Dawn Tiura, predsjednica i CEO Sourcing Industry Group (SIG).

'Kina je također veliki uvoznik ukrajinskog kukuruza. Zapravo, Ukrajina je preskočila SAD kao najveći kineski dobavljač kukuruza u 2021.', upozorila je Tiura.

  • +8
Prosvjed ispred ruske ambasade u Kijevu Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Cijene pšenice i kukuruza već su porasle. Terminski ugovori za pšenicu na burzi u Chicagu skočili su za oko 12 posto od početka ove godine dok su za kukuruz porasli za 14,5 posto. Inflacija hrane raste i mogla bi se pogoršati ako izbije oružani sukob.

'Moglo bi doći do dodatnih cjenovnih šokova, posebno ako oni lojalni Rusiji zauzmu ključna poljoprivredna područja u Ukrajini', rekao je Per Hong iz konzultantske tvrtke Kearney.

Dodaje da je Rusija najveći globalni izvoznik pšenice, a s Ukrajinom čini otprilike 29 posto svjetskog izvoznog tržišta te žitarice.

  • +8
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: DELIL SOULEIMAN / AFP / Profimedia

Nadalje, svaki poremećaj u opskrbi prirodnim plinom utjecat će na proizvodnju energetski intenzivnih proizvoda kao što su umjetna gnojiva, a to će dodatno pogoditi poljoprivredu. Već prošle godine osjetila se nestašica gnojiva, što je dovelo do skoka cijena. Rusija je prošle godine bila najveći uvoznik prirodnog plina i nafte za Europsku uniju.

Rusija također kontrolira oko 10 posto svjetskih rezervi bakra i glavni je proizvođač nikla i platine. Nikal je ključna sirovina koja se koristi u baterijama električnih vozila, a bakar se uvelike koristi u proizvodnji elektronike i građevinarstvu.

'Američka industrija čipova uvelike se oslanja na neon iz Ukrajine, a Rusija također izvozi niz elemenata ključnih za proizvodnju poluvodiča, mlaznih motora, automobila i lijekova', izjavio je Hong.