TREĆA U OVOJ GODINI

Italija blokirala još jednu kinesku ponudu za preuzimanje strateške kompanije

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2021 14:55
  • Objavljeno 24.11.2021 u 14:32
Mario Draghi

Mario Draghi

Izvor: EPA / Autor: FILIPPO ATTILI

Talijanski premijer Mario Draghi stavio je veto na treće kinesko preuzimanje strateške kompanije otkako je njegova vlada preuzela dužnost u veljači, pokazala je službena žalba hongkonške skupine.

Kineska kompanija Zhejiang Jingsheng Mechanical priopćila je u utorak da je Rim blokirao njezin pokušaj da s hongkonškim ogrankom američkog Applied Materialsa osnuje zajedničku kompaniju kako bi kupila njegovo poslovanje u Italiji koje prodaje opremu za sitotisak.

I Zhejiang Jingsheng Mechanical i Applied Materials bave se razvojem i proizvodnjom materijala za fotonaponske sustave, poluvodiče i drugu elektroničku opremu.

Talijanska vlada donijela je odluku o blokadi na sjednici 18. studenog, rekla su dva vladina izvora, dodavši da je ministar industrije Giancarlo Giorgetti preporučio veto, tvrdeći da bi preuzimanje moglo imati posljedice u strateškom sektoru proizvodnje poluvodiča.

Italija zadržava pravo na upotrebu svih zakonskih instrumenata blokade preuzimanja kako bi odbila neželjene ponude za kompanije u sektorima koje smatra strateški važnima, poput bankarstva, energetike, telekomunikacija i zdravstva.

Vlada pomno ispituje veliki broj ugovora o spajanju i nabavi opreme, koje u većini slučajeva odobrava, uz preporuke koje bi trebale jamčiti zaštitu nacionalnih interesa.

Otkada je 2012. uvela instrument 'zlatne dionice', vlada u Rimu blokirala je pet pokušaja inozemnih kupaca da preuzmu kompanije od strateške važnosti. U četiri slučaja ponude su podastrle kineske kompanije, a tri su ponude odbijene unatrag devet mjeseci, za Draghijeva mandata.  

Vlada 'zlatnom dionicom' može blokirati ponude kompanija izvan EU-a, a do kraja godine, prema pandemijskim propisima, i one kompanija iz EU-a. Izvor u vladi rekao je da bi mogli produljiti te ovlasti do sredine iduće godine.   

Aktualni talijanski premijer uložio je u listopadu veto na prodaju proizvođača sjemenja povrća kineskoj grupi Syngenta, a u travnju je spriječio pokušaj kineske tvrtke Shenzhen Invenland Holdings da kupi kontrolni udio u proizvođaču opreme za poluvodiče.

Vlada je nedavno uložila službnu žalbu i što nije obaviještena o kineskoj kupnji proizvođača vojnih dronova Alpi Aviationa 2018. godine, što bi moglo rezultirati poništavanjem sporazuma o kupnji.

Alpi Aviation posluje i u Hrvatskoj.

Španjolska produljuje zaštitu

Španjolska je u utorak odobrila produljenje ograničenja na inozemna preuzimanja strateških španjolskih tvrtki do kraja 2022.

U sklopu mjera zaštite domaćih tvrtki u pandemijskoj krizi, Madrid je inozemnim kupcima uveo obvezu pribavljanja dozvole za kupnju više od 10 posto udjela u tvrtkama koje smatraju strateškima.

"To je pitanje pružanja pravne sigurnosti i nastavka potpore tvrtkama kako bi mogle napredovati u gospodarskom oporavku", rekla je glasnogovornica španjolske vlade Teresa Rodriguez.

Inozemni će kupci tako i iduće godine morati pribavljati dozvolu vlade za kupnju tvrtki izlistanih na burzi i onih koje to nisu ako potencijalna investicija premašuje 500 milijuna eura, priopćilo je španjolsko ministarstvo gospodarstva.

Dozvolu moraju pribaviti tvrtke izvan EU-a, ali i one sa sjedištem u Uniji, što će također vrijediti i iduće godine.

Madrid je u utorak, do lipnja iduće godine, produljio i program zajmova s državnom potporom, vrijedan 100 milijardi eura, i program ulaganja vrijedan 40 milijardi eura, usmjeren na potporu tvrtkama i kućanstvima u koronakrizi.

Mjere su produljene nakon što je EU odobrio produljenje programa državnih potpora u koronakrizi i mjera potpore ulaganjima do kraja iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!