ANALIZA TPORTALA

Istražili smo tko vam nudi jeftiniju struju od HEP-a, konkurencija nije velika, ali uštede su ipak moguće

07.12.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Električnu energiju možete kupovati od HEP Elektre, koja nudi univerzalnu uslugu, ali i od nekoliko alternativnih opskrbljivača. Provjerili smo tko vam trenutno nudi najpovoljnije uvjete opskrbe

Cijena struje za hrvatska kućanstva među najnižima je u Europskoj uniji, pokazuju nedavno objavljeni podaci Eurostata.

Hrvatska se nalazi u skupini zemalja s niskom cijenom električne energije. Prema podacima Eurostata, hrvatski potrošači u prosjeku plaćaju 13 eura za 100 kWh električne energije, što je 8,25 eura niže od prosjeka EU-a 27. U prvoj polovici ove godine cijena struje u Hrvatskoj pala je za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najjeftiniju struju u EU27 (10 eura) plaćaju građani Bugarske, a nižu cijenu od Hrvatske imaju i stanovnici Mađarske (10,3 eura), Estonije (12,4 eura) i Malte (12,8 eura). S druge strane, najviše cijene struje imaju Nijemci (30,4 eura), Danci (28,3 kuna) i Belgijanci (27,9 eura).

Na hrvatskom tržištu sedam godina nakon uvođenja liberalizacije dominira nekadašnji državni monopolist HEP te opskrbljuje strujom više od 90 posto hrvatskih kućanstava. Pored HEP-a, koji kućanstvima nudi tzv. univerzalnu uslugu, trenutno na tržištu aktivno djeluju još tri tvrtke, od kojih je jedna u sastavu HEP Grupe (HEP Opskrba s brendom Hepi).

Najjači HEP-ov konkurent je E.ON Hrvatska (bivši RWE Hrvatska), u vlasništvu njemačke energetske skupine RWE, koji električnom energijom opskrbljuje više od 180.000 hrvatskih domaćinstava. Od utrke s HEP-om odustalo je desetak izazivača koji su prodali biznis ili se povukli s tržišta. Posljednja na toj listi bila je tvrtka Proenergy, u vlasništvu švicarske Ezpade, koja se ove godine prestala baviti uslugom opskrbe kućanstava.

Provjerili smo kakve su cijene na tržištu i tko nudi povoljnije uvjete od HEP-a.

Za usporedbu cijene struje pojedinih opskrbljivača koristili smo se kalkulatorom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Izračun pokazuje koliko možete uštedjeti ili platiti više u odnosu na HEP-ovu univerzalnu cijenu. Napominjemo da je kalkulator informativnog karaktera i ne uključuje eventualne dodatne popuste opskrbljivača ni ponude s ugovornom obvezom.

Usporedbu cijena izračunali smo na primjerima malog (godišnja potrošnja od 1500 kW), srednjeg (godišnja potrošnja od 3000 kW) i velikog potrošača (godišnja potrošnja od 6000 kW), uz pretpostavku da koriste dvotarifno brojilo i troše dvije trećine struje po višoj, a trećinu po nižoj tarifi.

Usporedba pokazuje da na tržištu postoje dvije tarife povoljnije od univerzalne usluge. Najveću uštedu u odnosu na HEP-ovu univerzalnu uslugu pruža tarifa tvrtke GEN-I Hrvatska, a nešto povoljnija je i HEP-ova tarifa Hepi.

Ako se odlučite na promjenu opskrbljivača, svakako detaljno proučite uvjete s obzirom na to da obično nude pogodnosti novim korisnicima. U pravilu možete ostvariti popust u ovisnosti o trajanju ugovorne obveze, ali provjerite je li taj popust jednak za cijelo trajanje obveze.