OTVOREN NATJEČAJ

Planirate ugraditi solarne panele na kuću? Požurite se, država daruje do 75.000 kuna

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 08.07.2020 08:33
  • Objavljeno 08.07.2020 u 08:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošlog tjedna objavio je javni poziv za sufinanciranje ugradnje solarnih panela na obiteljskim kućama, za što je ove godine osigurano 10 milijuna kuna. Što trebate učiniti ako želite postati energetski neovisni

Da biste ostvarili pravo na državnu potporu za proizvodnju električne energije, morate biti vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće u kojoj je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Kuća smije imati najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. Uvjet je i da imate prebivalište na adresi kuće u kojoj se provodi projekt.

Ovisno o lokaciji, za nabavu i ugradnju nove fotonaponske elektrane možete dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna. Na 80-postotnu potporu (maksimalno 75.000 kuna) možete računati ako stanujete na području posebne državne skrbi i na prvoj skupini otoka, 60 posto poticaja (maksimalno 56.250 kuna) dobivate ako vam je stambena nekretnina na brdsko-planinskom području ili drugoj skupini otoka, a 40 posto (maksimalno 37.500 kuna) ako živite u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske.

Donacija Fonda omogućit će vam kraći rok povrata investicije, koja je još uvijek visoka, ali se dugoročno isplati. Primjerice, ako ugrađujete solarnu elektranu od 5 kW, to će vas koštati oko 70.000 kuna, a uz državnu potporu od 40 posto (28.000 kuna) postavljanje solarnih panela može vam se isplatiti nakon četiri do pet godina.

Za ugradnju mini solarnih elektrana snage do 10 kW zakonska procedura je pojednostavljena te više nije potreban skupi idejni projekt, što smanjuje troškove i skraćuje rok izgradnje.

Prije prijave na natječaj trebate ishoditi energetski certifikat i angažirati stručnog projektanta koji na temelju procjene potrošnje i lokacije nekretnine izrađuje glavni projekt te ga šalje HEP-u na odobravanje. Projekt sadrži podatke o investitoru, građevini i priključnoj snazi, troškovnik opreme, radova i stručnog nadzora, dokaz o uporabljivosti instalacija te planirani termin priključenja.

  • +3

Solarni paneli

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

HEP provjerava kakvo je stanje instalacija i može li se kuća priključiti na elektroenergetski sustav te, ako je sve u redu, u roku od dva tjedna odobrava projekt.

Uz dokumente s dokazima o legalnosti objekta, vlasništvu i prebivalištu, na natječaj šaljete energetski certifikat i tehničku dokumentaciju o projektu (glavni projekt, suglasnost HEP-a).

Podatke i dokumente možete upisivati i spremati od 1. kolovoza u za to predviđenu aplikaciju na mrežnoj stranici www.fzoeu.hr, a prijavu možete podnijeti od 24. kolovoza u 9 sati.

Fond će razmatrati prijave prema datumu i vremenu zaprimanja te donijeti odluku u skladu s uvjetima natječaja. U slučaju odobrenja donacije, isplatit će vam odobrena sredstva jednokratno po završetku projekta, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu (završno izvješće ovlaštenog inženjera, računi s dokazima o plaćanju, fotodokumentacija izvedenog stanja, potvrda HEP-a i dr.).

Poziv za sufinanciranje otvoren je do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a s programom se planira nastaviti i u idućoj godini.

Javni poziv s detaljnim uvjetima i obrazac prijave dostupni su ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!