NOVA GENERACIJA

Istražili smo tko bi mogao naslijediti gazde najvećih hrvatskih obiteljskih poslovnih carstava

09.04.2018 u 06:57

Bionic
Reading

Većina vlasnika uspješnih hrvatskih kompanija, koji su započeli s poslovanjem početkom 90-ih, nalazi se na zalasku karijere i moraju odlučiti tko će nastaviti obiteljski biznis. Istražili smo tko su nasljednici deset najvećih carstava obiteljskog biznisa u Hrvatskoj

Iako ne postoji univerzalna definicija obiteljskog poduzetništva u ekonomskoj literaturi se pod tim pojmom obično smatraju poduzeća kojima je obitelj većinski vlasnik i koja u top menadžmentu imaju nekoga od članova obitelji.

U našem istraživanju uzeli smo u obzir kompanije prema veličini prihoda u kojima vlasnici (osnivači) i njihova obitelj imaju ključnu ulogu u poslovanju neovisno o tome jesu li formalno uključeni u top menadžment.

Pritom smo isključili kompanije koje su uvrštene na burzu (public company) pa se listi ne nalaze neka velika poduzetnička imena poput Emila Tedeschog i Ante Vlahovića. Također, ograničili smo se samo na poduzetnike kojima je sjedište kompanija u Hrvatskoj pa su zato na listi ne nalaze pojedini moćni protagonisti obiteljskog biznisa poput Danka Končara i obitelji Lukšić.

Neki od deset najvećih obiteljskih poduzetnika s naše liste svoje su nasljednike odavno uključili u poslove i prepustili im upravljačke funkcije. Međutim, većina to nije uspjela učiniti zbog manjka talenta ili nesklonosti nasljednika da sudjeluju u upravljanju biznisom.

Branko Roglić, Orbico

  • +11
Branko Roglić Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Nakon propasti Todorićeva carstva, čiji nasljednici sada moraju tražiti nove poslovne prilike, titulu najvećeg privatnog poduzetnika preuzeo je Branko Roglić (73), vlasnik Orbica, jednog od vodećih europskih distributera, čiji je prihod lani dosegnuo 1,9 milijardi eura.

Veteran hrvatske poslovne scene još uvijek čvrsto drži glavne konce u svojim rukama, iako je još prije dvadesetak godina u biznis uključio sinove Stjepana i Josipa. Josip je predsjednik, a Stjepan član peteročlane uprave Orbica, dok je otac od 2008. šef Nadzornog odbora.

Grupa Orbico prisutna je u dvadeset zemalja, a njezin vlasnik najveću pažnju posvećuje menadžerskom kadru koji se regrutira u Orbico akademiji, internom inkubatoru.

Mile Ćurković, Plodine

  • +19
Mile Ćurković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Mile Ćurković (58), drugi po snazi obiteljski poduzetnik, vlasnik Plodina, od osnivanja drži glavnu upravljačku poziciju trećeg po veličini hrvatskog trgovačkog lanca (iza Konzuma i Lidla). Sina Luku postavio je za predsjednika Nadzornog odbora, a u operativnom poslovanju oslanja se na provjerene kadrove iz svog rodnog Benkovca.

Ovaj samozatajni poduzetnik, koji rijetko istupa u medijima, okružen je ženama. U tročlanoj upravi suradnice partnerice su mu Đozi Heberling i Mirjana Palada Kmetović, a kaže da ih nije ciljano birao, nego su se nametnule svojim radom u kompaniji.

Ivan Čermak, Crodux

  • +13
Ivan Čermak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

General Ivan Čermak (69), koji trenutno rješava kriznu situaciju u Slavonskom Brodu, u upravljanju svojim poslovnim carstvom oslanja se na sina Hrvoja. Treći na top listi hrvatskih poduzetničkih 'teškaša' nasljedniku je povjerio funkciju prokurista u glavnoj tvrtki Crodux derivati dva.

U proteklih dvadesetak godina Čermakov sin prošao je različite pozicije u kompaniji, a uz funkciju prokurista, trenutno je direktor i vlasnik malih poduzeća Crodux Lacus i Orka film.

Dragutin Drk, Vindija

  • +11
Dragutin Drk Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Jedan od najstarijih doajena domaćeg biznisa, Dragutin Drk (80) na čelu varaždinske Vindije više je od 50 godina, a može se očekivati da će ga naslijediti kćeri Dubravka Drk Mravlinčić i Tamara Drk Vojnović. Obje su obavljale različite poslove unutar kompanije, ali 'vječni direktor' još nije odlučio kome će prepustiti upravljanje prehrambenim carstvom, koje još zbraja štetu nastalu u poslovnim odnosima s Agrokorom.

Tamara je trenutno predsjednica Nadzornog odbora Vindona, a Dubravka članica Nadzornog odbora Koke.

Tomislav Mamić, Tommy

  • +7
Tomislav Mamić Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babić

Ni nasljednici drugog najvećeg domaćeg trgovca, Tomislava Mamića (59), vlasnika trgovačkog lanca Tommy, nisu uključeni u operativno poslovanje. Sin Zoran, diplomirani ekonomist, razvija svoje građevinske i turističke projekte (tvrtke Effector i Madrugada), a u Tommyju obnaša funkciju zamjenika predsjednika Nadzornog odbora. I kći Ivona završila je ekonomiju, ali tek je na početku karijere.

Vlasnik Tomislav Mamić 2013. povukao se iz Uprave u Nadzorni odbor te se posvetio investicijama i strategiji razvoja, a operativno poslovanje prepustio menadžerima Anti Josiću i Marinu Kaštelančiću. Lani je Tommy postao suvlasnik zagrebačkog Francka, a krajem godine od Željka Keruma kupio je trgovački centar Koteks.

Stipo Matić, M San

Stipo Matić (51), vlasnik M Sana, najvećeg distributera informatičke opreme, jedan je od najmlađih privatnika s više od milijardu kuna prihoda. Još 2009. Matić se povukao u Nadzorni odbor, a operativno upravljanje prepustio je petočlanoj upravi sastavljenoj od provjerenih menadžera.

Od članova obitelji jedino je kći Snježana Matić indirektno uključena u poslovanje kao članica Nadzornog odbora M Sana i povezane informatičke tvrtke King ICT.

Josip Milavić, Studenac

Među deset najvećih obiteljski tvrtki još je jedan trgovac - Josip Milavić, vlasnik trgovačkog lanca Studenac. Obiteljski biznis pokrenuo je početkom devedesetih, kada je otvorio nekoliko prodavaonica u rodnom Omišu i okolici, a do danas je taj broj narastao na 360 marketa i supermarketa.

Josip Milavić je od 2014. predsjednik Nadzornog odbora u kojem su još četiri člana obitelji.

Ivica, Tonći i Neven Pivac, MI Braća Pivac

Najveća obiteljska tvrtka u mesnoj industriji MI Braća Pivac u zadnjih desetak godina izrasla je u jednog od najvećih proizvođača i uvoznika mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj. Uz snažan organski rast, Pivci su preuzeli nekoliko kompanija iz branše (Dalmesso, PPK, Vajda), a značajan kapital uložili su u turističke kapacitete (Hotel Miramare).

U vrgoračkoj tvrtki radi već treća generacija Pivčevih, a za razliku od većine drugih privatnika, riječ je o pravoj obiteljskoj tvrtki u kojoj je aktivno angažirana većina članova obitelji. Trojica braće, Ivica, Tonći i Neven, imaju po idealnu trećinu suvlasništva u tvrtki i sve ključne odluke donose konsenzusom. U operativno poslovanje uključeno je šest nasljednika: Tonćijeve dvije kćeri (Milena i Ivana) i sin Miljenko, Nevenove kćeri Nena i Ruža te Ivičina kći Nevena.

Tomislav Debeljak, DIV grupa

  • +10
Tomislav Debeljak Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Među nasljednicima koji su se već afirmirali u hrvatskom biznisu najpoznatiji je Tomislav Debeljak, suvlasnik i šef DIV grupe, tvrtke specijalizirane za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčanom robom, koja je 2013. preuzela Brodosplit.

Tomislav je 50-postotni vlasnik, a po 25 posto suvlasništva imaju njegovi roditelji, otac Božidar, prokurist, i majka Vjera, koja nema nikakvih funkcija u kompaniji. U Nadzorni odbor tvrtke uključene su Tomislavova supruga Danijela i njegova mlađa sestra Vedrana.

Dubravko Artuković, Franck

  • +5
Obitelj Artuković Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Listu top 10 obiteljskih kompanija zaključuje zagrebački Franck, u kojem su se na upravljačkim funkcijama okušale tri generacije obitelji Artuković. U privatizaciji je Franck preuzeo Milan Artuković s grupom direktora, da bi s vremenom postao njegov većinski vlasnik. Milan je fotelju predsjednika Uprave 2006. prepustio sinu Dubravku, koji je u njoj sjedio do jeseni 2017., kada čelno mjesto preuzima njegov sin Ivan.

Iako članovi obitelji Artuković smatraju da Franck nije obiteljska tvrtka jer je organizirana kao dioničko društvo s velikim brojem manjinskih dioničara, smatramo da je riječ o obiteljskom biznisu jer je kompanija povučena s burze, a većinski vlasnici zadržali su potpunu autonomiju u upravljanju i donošenju ključnih strateških odluka.