veliki problemi

Istražili smo može li se turizam o kojemu ovisimo nositi s pandemijom korona virusa

06.02.2020 u 20:43

Bionic
Reading

U siječnju ove godine u Hrvatskoj je bilo 4.400 kineskih turista ili čak 50 posto više nego lani. Početak veljače otkrio je dramatičan pad broja turista iz Kine nakon što je ta zemlja stavljena u izolaciju zbog izbijanja koronavirusa. Iako Kinezi nisu među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj, manjak njihovih dolazaka i posjeta itekako će se osjetiti u ukupnoj turističkoj bilanci. No što ako se koronavirus zaozbiljno proširi i pretvori u globalnu pandemiju?

Iako nam nitko od sugovornika to ne želi reći, niti pomisliti na to, jasno je da bi naš turizam za ovu godinu bio uništen. Za sada, čelni ljudi hrvatskog turizma kažu kako se nadaju da će epidemija koronavirusa završiti do početka ljeta tj. 'prave' turističke sezone.

U slučaju pandemije turizam bi prošao najgore, a posljedično time i Hrvatska u čijem gospodarstvu turizam sudjeluje s nevjerojatno visokih 20 posto bruto domaćeg proizvoda. U prošloj godini Hrvatska je imala 20,7 milijuna dolazaka stranih dolazaka, a pri čemu je bilo pola milijuna Kineza što je 2,39 posto svih dolazaka. Ove godine očekivalo se da će u Hrvatsku doći više od 600.000 Kineza, no sad je već prilično sigurno reći da se to neće ostvariti.

S obzirom na to da su gotovo sve aviolinije iz i prema Kini ukinute, utjecaj koronavirusa na tržište je neupitan, procjenjuje Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, jedne od najvećih domaćih agencija i šef Udruženja putničkih agencija HGK. Konkretne učinke epidemije teško mu je procijeniti.

'Turizam u Hrvatskoj radi trenutne epidemija nije ugrožen i tu nema mjesta panici za rezultate koji nas očekuju. Kako to uvijek biva u turizmu kao izrazito volatilnom sektoru, ova će situacija sigurno otvoriti neka nova tržišta. Uz to, primjerice u 2019. godini broj turista koji su posjetili Hrvatsku, a koji dolaze iz ugroženih područja, je bio ispod dva posto', kaže nam Žgomba, uz što preporučuje svima u turističkom sektoru dodatne mjere opreza i stalnu dostupnost dezinfekcijskih sredstava te redovitu dezinfekciju autobusa i ostalih prijevoznih sredstava.

Kinezi, koji uglavnom dolaze i odsjedaju u velikih grupama u Hrvatskoj traže smještaj u hotelima. Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu kaže za tportal da za sada ne vidi utjecaj epidemije koronavirusa 'Pokažu li se točnim procjene da se vrhunac epidemije očekuje u sljedećih dva tjedna, što je znatno prije pravog početka naše turističke sezone, koronavirus ne bi trebao značajnije utjecati na planove domaćih subjekata u turizmu', dodaje Zenzerović.

Hrvatska inače spada među najmanje rizične zemlje u kontekstu širenja epidemije, no u Udruženju poslodavaca u hotelijerstvu pozorno prate sve relevantne vijesti i smjernice na tu temu, te će u slučaju potrebe dati jasne naputke o ponašanju svim članicama u koordinaciji s nadležnim tijelima.

Najmanje brige oko epidemije za sada brinu vlasnici domaćih kampova, u koje se većina gostiju slijeva iz susjednih zemalja.

'U ukupnim noćenjima kampinga od 19,2 milijuna, Kina sudjeluje s 0,02 posto, a u dolascima 0,06 posto. S obzirom na te podatke, ne očekujemo značajne posljedice. Naša ključna emitivna tržišta su njemačko i austrijsko, a Hrvatska je na njima percipirana kao sigurna država. Ujedno, za razliku od nekih drugih oblika smještaja, mi smo u kampingu uglavnom vezani uz putovanja osobnim automobilom ili kamperom, što znači da čak i eventualno smanjenje avionskih putovanja ne bi trebalo imati nikakav značajan utjecaj', zaključio je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.