svjetska banka

Istočnoj Aziji i Pacifiku prijeti recesija

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2020 11:47
  • Objavljeno 31.03.2020 u 11:47
Svjetska banka / ilustracija

Svjetska banka / ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Rob Crandall / Alamy

Zemlje istočne Azije i Pacifika suočene su s recesijom budući da su aktivnosti njihovih gospodarstava gotovo stale zbog pandemije koronavirusa, objavila je u utorak Svjetska banka

Čini se da su značajne gospodarske teškoće neizbježne u regiji koja je prije epidemije koronavirusa bilježila stope rasta među najvišima u svijetu, upozorila je Svjetska banka u najnovijem izvješću.

Iako su istočnoazijska gospodarstva u razvoju u 2019. ostvarila rast od procijenjenih 5,8 posto, u ovoj im godini prijeti pad od 2,8 posto ako nepopustljiva pandemija primora zemlje na dugotrajne karantene i ograniči poslovanje kompanija diljem svijeta.

Ako pandemija uskoro popusti i gospodarske aktivnosti u kratkom roku iznova krenu, ta bi gospodarstva prema najboljem scenariju mogla ostvariti relativno mlaki rast od 1,3 posto, procjenjuju u Svjetskoj banci.

Rast u Kini kretat će se u rasponu od 0,1 do 2,3 posto, što će teško pogoditi susjedne zemlje, ovisne o trgovini s drugim gospodarstvom svijeta i o kineskim investicijama.

Najranjivije zemlje pritisnute su slabim sustavima kontrole bolesti i njihove prevencije, ističu u Svjetskoj banci. S recesijom će se suočiti i zemlje snažno oslonjene na trgovinu, turizam i sirovine, upozoravaju.

Malezijsko gospodarstvo moglo bi potonuti za 4,6 posto, tajlandsko snažnih pet posto a indonezijsko 3,5 posto, predviđa Svjetska banka.

U Kambodži, Mjanmaru i Vijetnamu, slabije razvijenim gospodarstvima koja su godišnje rasla po stopi od oko sedam posto, gospodarske aktivnosti prema najcrnjem scenariju mogu usporiti na jedan do dva posto.

U Svjetskoj banci strahuju da će se ove godine iz siromaštva u toj regiji izvući gotovo 24 milijuna manje ljudi nego što se ranije predviđalo. Prema najgorem bi pak scenariju u toj regiji u siromaštvo moglo zapasti dodatnih 11 milijuna ljudi, upozoravaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!