vijeće ekonomskih stručnjaka

Njemačka zbog pandemije ulazi u recesiju

30.03.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo će ove godine zbog pandemije koronavirusa pogoditi recesija, procjenjuje u ponedjeljak Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačkih ekonomskih instituta, navodeći da su moguća tri scenarija

'Odlučujuća za pitanje u kojoj mjeri će njemačko gospodarstvo smanjiti svoj volumen je uspješnost borbe protiv širenja koronavirusa i ukidanje ograničenja društvenih i gospodarskih aktivnosti', stoji u procjeni Vijeća ekonomskih stručnjaka.

Tzv. Ekonomski mudraci, kako mediji nazivaju ovaj gremij koji savjetuje njemačku vladu po pitanjima gospodarskog razvoja, predviđaju smanjenje gospodarskog obujma za 2,8 posto i to u slučaju da mjere ograničenja, vezane uz pandemiju koronavirusa, budu ukinute prije ljeta, što ekonomisti u svoj procjeni smatraju najizglednijim scenarijem.

Prema drugom od tri predviđena scenarija, u slučaju da se mjere ograničenja, a time i zaustavljanje proizvodnje većih razmjera, produlje i nakon ljeta, predstavnici vodećih njemačkih ekonomskih instituta predviđaju recesiju od 5,4 posto.

Prema trećem, najpesimističnijem scenariju, mjere bi potrajale do sljedeće godine, što bi sa sobom donijelo 'duboke rezove u gospodarske strukture'.

'Ekonomski mudraci' su od politike zatražili da snage i dalje usmjeruje na borbu protiv širenja zaraze. Oni su istodobno pohvalili paket mjera pomoći njemačkom gospodarstvu u visini od 750 milijardi eura, koji je prihvaćen prošlog tjedna.

Lars P. Feld, predsjednik ovog gremija, opravdao je relativno različite procjene gospodarskog razvoja u Njemačkoj ekstremnom situacijom u kojoj se zemlja nalazi.

'Nesigurnost oko procjena gospodarskih kretanja je zbog neuobičajene situacije ogromna', zaključio je Feld.

Središnja njemačka institucija za praćenje epidemija, Institut Robert Koch, u ponedjeljak je objavila kako se broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj popeo na 57.300, što je oko 4.700 više nego jučer.

Broj umrlih se popeo na 455, u odnosu na nedjelju kada je, prema američkom centru Johnsu Hopkinsu, bilo 400 umrlih. Institut istodobno objašnjava kako ova brojka nije potpuna jer preko vikenda podatke ne šalju svi pokrajinski uredi za zaštitu zdravlja.

Njemačka savezna pokrajina Bavarska je u ponedjeljak produžila svoje stroge mjere ograničenja kretanja i one sada vrijede do 20. travnja.