nova akvizicija

Slovenska Iskra preuzela splitski ELMAP

23.02.2024 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon Remontnog brodogradilišta Šibenik i zagrebačke ELKE slovenska tvrtka 'Iskra' uspješno preuzela i splitski ELMAP

Tvrtka 'Iskra' elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji većinskog udjela u hrvatskom poduzeću ELMAP d.o.o. iz Splita, jednoj od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sustava u različitim granama industrije od metalurgije i brodogradnje do farmacije, petrokemije, obnovljivih izvora energije i naftne industrije.

Ugovor su u Splitu potpisali Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik slovenske Iskre te Ljubomir i Jasminka Božiković, vlasnici splitskog ELMAP- a.

Riječ je o trećoj značajnoj transakciji Grupe 'Iskra' u Hrvatskoj, nakon kupnje šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. godine od kada posluje pod novim brandom 'Iskra Shipyard' i zagrebačkog poduzeća ELKA 2021. godine, obje tvrtke su uspješno operativno i financijski restrukturirane, pozitivno posluju te postižu odlične rezultate. Ključni sektori djelovanja poduzeća ELMAP, koje će sada poslovati u sklopu Grupe „Iskra”, su elektrotehnički dio i automatizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrba i odvodnja, elektroenergetika te automatizacija i sustavi daljinskog nadzora i upravljanja.

Isto tako, na temelju dosadašnjeg vrlo pozitivnog iskustva i stečenih referenci nastavit će se razvijati kao lider na radovima opremanja i modernizacije sustava signalizacije, rasvjete i nadzora i upravljanja u zračnim lukama te drugim infrastrukturnim objektima.

'Unatoč poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi Grupa 'Iskra' i dalje posluje iznimno uspješno. Tako je 2023. godinu završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji. Preuzimanje ELMAP-a dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem ELKA u Zagrebu', kaže Dušan Šešok, direktor i većinski vlasnik 'Iskre'.

'Iskra' kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja. Kao novi vlasnik to će svakako primijeniti u daljnjem razvoju ELMAP-a koju su preuzeli. Ulazak ELMAP-a u Grupu 'Iskra' na tragu je strategije Iskre za još jače pozicioniranje u segmentu tehnologije pročišćavača otpadnih i pitkih voda u kojem je Iskra značajno prisutna na regionalnim tržištima.

„Zadovoljni smo i ponosni sam što će ELMAP postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je 'Iskra' te što će naš tim sastavljen u kojem je više od 30 djelatnika, od kojih su većina visokoobrazovani inženjeri, imati priliku dodatno se razvijati u tako kreativnom poslovnom ambijentu.Veselimo se novim projektima i širenju s hrvatskog na regionalno i globalno tržište gdje Iskra već godinama uspješno posluje ”, izjavio je Ljubomir Božiković dosadašnji suvlasnik ELMAP-a, koji nastavlja voditi tvrtku kao direktor i u novoj vlasničkoj strukturi.

Na pripajanje ELMAP-a Grupi Iskra kao i prethodne Iskrine akvizicije u Hrvatskoj treba gledati i kroz obostrano korisnu suradnju Republike Hrvatske i Republike Slovenije. U širem interesu Republike Hrvatske je da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije.