Damir Vanđelić

Nesuđeni hrvatski premijer i gradonačelnik Zagreba otkrio nam je pod kojim bi uvjetima ušao u politiku i zašto se odlučio baviti startupima: 'Ovo je tek početak'

02.08.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana odjeknula je vijest o tome da je Damir Vanđelić imenovan glavnim izvršnim direktorom startupa RoomOrders Global, dijela grupe RoomOrders, Inc. Sjedište tvrtke nalazi se u Newarku u američkoj saveznoj državi Delaware, a riječ je o prvoj aplikaciji za naručivanje hrane i pića putem QR koda u hotelima i ugostiteljskim objektima, iza koje stoji tim iz regije – izvršni direktor Eugene Brčić Jones, glavni financijski direktor Viktor Matić te glavni tehnički direktor Harris Dizdarević

Pregovori između Damira Vanđelića i RoomOrdersa trajali su mjesecima, a razloga je nekoliko.

'Tvrtke posluju na američkom i europskom tlu, a trebao sam dobro upoznati proizvod i tržište kako bih uložio svoje vrijeme i znanje u nešto za što vjerujem da može globalno rasti. Na kraju sam se odlučio za ovaj potez jer vjerujem da je pred RoomOrdersom velik napredak, a tu je i dio ponosa jer je tako dobra ideja domaći proizvod', objašnjava za tportal Vanđelić, čija je ključna zadaća u startupu rast prihoda i EBITDA-e te nalaženje financiranja i investitora za nužna ulaganja u opremu i osoblje za potreban globalni rast.

'RoomOrders nudi inovaciju koja omogućava digitalizirane menije s više informacija, boljim slikama, lakše pretraživim, s lakše promjenjivom ponudom, a sve to preko pametnih mobitela i bez dodirivanja jelovnika i interakcije s konobarom, uz direktnu narudžbu i plaćanje te vrlo niske naknade. To povećava zadovoljstvo gosta jer smanjuje vrijeme čekanja, trošak glavnog konobara, trošak tiskanja menija i ubrzava naručivanje u barovima i restoranima', pojašnjava novi glavni izvršni direktor startupa.

Odakle interes za startupe?

Velik je broj kompanija koje bi rado na svojim čelnim pozicijama vidjele Vanđelića, ali i političkih aktera kojima se upravo on činio kao najbolji izbor na najvišim političkim dužnostima u Hrvatskoj. On je, međutim, svoje iskustvo i znanje odlučio podijeliti u sektoru startupa.

U lipnju ove godine Vanđelić je s odvjetnicom Ksenijom Čerin pokrenuo tvrtku DAMAK upravljanje, a koja će se između ostalog baviti startupima. 'DAMAK upravljanje je tvrtka u kojoj nekoliko vrsnih stručnjaka osigurava analitičke podloge i pravni kontekst da bi RoomOrders – a kasnije i neki drugi startup – mogao rasti i razvijati se. DAMAK je zato i osnovan', kaže Vanđelić, objašnjavajući nam pritom da je RoomOrders slučajno bio prvi startup kojim će se baviti te da on sam već dugo vremena sanja i razmatra ulaganje u robote u poljoprivrednoj proizvodnji i električne skutere.

  • +2
Damir Vanđelić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Kratka biografija Damira Vanđelića

Vanđelić je stekao MBA titulu na Sveučilištu u Liverpoolu. Dosad je obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora Ine i predsjednika Nadzornog odbora Cromarisa. Bio je i član Uprave Croatia osiguranja te član Uprave Adris grupe i Adria Resortsa. Također je obnašao dužnost predsjednika Uprave Croatia osiguranja i predsjednika Vijeća Hanfe, uz izvršne uloge u vodećim tvrtkama poput Plive, u kojoj je i započeo svoju karijeru, te Interbrewa. 

Bivši je šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, a često ga u javnosti opisuju i kao 'nesuđenog kandidata za premijera i gradonačelnika Zagreba'.

Vanđelić kaže da u politici dosad nije bio – niti kao član neke stranke niti kao kandidat za bilo koju političku funkciju. No volio bi, dodaje, da se javne politike drastično promijene i da Hrvatska bude zemlja dvostruko višeg standarda, 's pravednijom, učinkovitijom državnom administracijom i jače izgrađenom pripadnošću jedinoj nam domovini'.

Nedavno je osnovao Znanstveno-razvojnu inicijativu (ZRIN), okupljajući znanstvenike i stručnjake s kojima, kako je pojasnio u lipnju, 'želi promišljanjem ponuditi novu razvojnu paradigmu Hrvatske'.

'Ušao bih u politiku samo ako...'

'Ukupno sam 30 godina u privatnom sektoru, a oko šest godina radio sam u inozemstvu. Fond za obnovu Grada Zagreba bio je moj pokušaj da pomognem svom gradu, no naučio sam to da su zaposlenici efikasni, ali su procesi, zakoni i mentalitet političkih elita neučinkoviti i odvojeni od stvarnih potreba i najboljih praksi – potrebna nam je sveobuhvatna promjena jer ćemo inače ostati na dnu Europe.

Kad bih ušao u politiku, to bi bilo isključivo sukladno ekonomskom prosperitetu, za koji je preduvjet uspostava državnog sustava koji je uključiv i uzima u obzir mišljenje struke, koji drastično smanjuje korupciju, diže reputaciju profesora, doktora, državnih službenika općenito, reže nepotrebne troškove poput jela i pića, luksuznih automobila, ograđivanja Markova trga, kolona s rotirkama, prebujne administracije, a u smjeru liberalnijeg poduzetništva, ali strože i pravedne provedbe zakona', zaključuje Vanđelić.