DRŽAVNI POTICAJI

Interes za energetsku obnovu obiteljskih kuća je velik, a vremena za prijavu sve je manje. Doznajte na jednom mjestu što vam je potrebno za subvenciju do 204.000 kuna

30.09.2021 u 06:05

Bionic
Reading

Sredinom listopada počinju prijave za novi krug energetske obnove obiteljskih kuća. U pripremnom razdoblju građani su pokazali velik interes za korištenje poticaja pa se očekuje da će brzo planuti 300 milijuna kuna predviđenih za tu namjenu

Prema uvjetima natječaja, sufinanciranje se može dobiti za cjelokupnu ili djelomičnu energetsku obnovu kuće, pri čemu cjelokupna obnova podrazumijeva povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora provedbom minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće te ugradnjom sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, a djelomična obnova samo jednu od navedenih komponenti.

Projekti se razlikuju po postotku sufinanciranja i minimalnom energetskom razredu kuće koja se prijavljuje za obnovu. Kod projekata energetske obnove osnovni preduvjet za dobivanje poticaja taj je da je kuća energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

Kod projekata ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kuća mora imati energetski razred C ili bolji u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Iznos poticaja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.

Ako je obnova cjelovita, odnosno ako uključuje ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, maksimalan iznos poticaja penje se do 204.000 kuna.

Na javni poziv mogu se prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave.

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Podnošenje prijava započinje 14. listopada u 9 sati, i to isključivo putem sustava za e-prijavu.

Zainteresirani građani već sad mogu u sustavu izraditi svoj korisnički račun kako bi mogli na vrijeme unijeti potrebne podatke i učitati obvezne dokumente.

Prilikom kalkulacije troškova projekta treba voditi računa o tome da su ove godine rasle cijene građevinskih radova i materijala, poput stiropora i drugih izolacijskih materijala.

  • +3
Građevinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Stoga iz Fonda savjetuju sudionicima koji već imaju spremnu dokumentaciju da zbog promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača.

Pritom pojašnjavaju da su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput izvješća o energetskom pregledu i energetskog certifikata, vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati ako nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihova zaprimanja.

Od obvezne dokumentacije, između ostalog potrebno je pripremiti: sken osobne iskaznice svih suvlasnika kuće, zemljišno-knjižni izvadak čestice te važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji.

Ključni dokumenti su i Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu te važeći energetski certifikat obiteljske kuće, na temelju kojih mora biti izrađena i dostavljena detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova, odnosno dobavljača opreme. Potrebno je dostaviti i fotodokumentaciju, kojom se dokazuje postojeće stanje obiteljske kuće, te glavni projekt, ako se provode mjere za koje je propisana obveza njegove izrade.

Za sam postupak prijave možete potražiti i stručnu podršku, a koju će vam Fond sufinancirati s do 500 kuna.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u natječaju, detaljne informacije o uvjetima financiranja i pripremi dokumentacije možete dobiti na informativnim radionicama koje se održavaju na više od 20 lokacija diljem zemlje. Raspored i lokacije možete pronaći ovdje.