AGRO ARCA

Inovacija godine - stroj za proizvodnju eteričnih ulja

07.05.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Zagrepčaninu Franji Crnkoviću, izumitelju mobilne destilerije - stroja za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje, pripala je Velika nagrada Agro arce – međunarodnog sajma inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, održanog u protekla tri dana u Slatini

Zagrebački Altpro vlasnik je predstavljenog mobilnog stroja koji se sastoji od destilatora i retorte za smještaj biljne mase i može proizvesti eterična ulja iz svih aromatskih biljaka. Neke od prednosti ovoga stroja su mogućnost smještaja stroja u mali prostor, ne treba priključak na vodu i struju, rad mu je potpuno automatiziran, jednostavan je i ekonomičan.

'Stroj je namijenjen za proizvodnju eteričnih ulja koje trebamo za proizvodnju lijekova, kozmetičkih pripravaka, aroma za dodatke prehrani, aromaterapiju. Proces destilacije odvija se pomoću vodene pare, kapacitet stroja je dva puta po 1500 litara, a parogenerator proizvodi 60 litara pare na sat. Sve je mobilno, na kotačima i za cijelu proizvodnu jedinicu trebate jako malo prostora', kaže Crnković i dodaje kako bi se na slavonskom području, primjerice, mogao koristiti za proizvodnju eteričnog ulja od kamilice, koje je među najskupljima u svijetu. Stroj se izrađuje prema željama i potrebama kupca, o čemu ovisi i njegova konačna cijena.

Jedna od nagrada Agro arce, i to za mini siranu, pripala je talijanskoj firmi Priamo. Riječ je o manjem proizvodnom pogonu za proizvodnju sira zapremina od 300 do 1000 litara. Na malom prostoru omogućuje proizvodnju tvrdog, polutvrdog i mekog sira, skute i sira u foliji, a sastoji se od usisne pumpe za dovođenje mlijeka u sirnu kadu, sirne kade od 300, 600, 800 ili 1000 litara, kolica za pražnjenje, drenažu i sabiranje sirutke te generatora pare s omekšivačem vode. U dodatnu opremu pripadaju preša za sireve, pasterizator, kada za soljenje, bućkalica, separator i spremnik za skladištenje mlijeka i sirutke. Goran Zgrabljić, predstavnik tvrtke Priamo kaže da se cijena mini sirane na tržištu kreće od 25 do 30 tisuća eura. Visokoj cijeni moguće je doskočiti, tvrdi, udruživanjem više obitelji u svojevrsne zadruge, a već rade i na tome kako bi neke banke zainteresiranima omogućile povoljne kredite.


IDUĆE GODINE TORTA ZA OBARANJE GUINNESSA

Torta fest – natjecanje profesionalnih i amaterskih slastičara, a zadnjeg dana sajma i učenika, u izradi različitih slastica - bio je novitet koji je publika dobro prihvatila. Zagrepčanka Lada Osredečki tri godine se bavi pripremanjem slastica te je za svoju tortu u kategoriji slastičara amatera osvojila prvu nagradu, a najbolji u kategoriji učenika bili su učenici iz Samobora koji su svoju proljetnu tortu napravili na podlošku drveta jabuke – starom dvije stotine godina.

Barbara Nađ, članica i Kristijan Kodrić, predsjednik stručnog suda kažu da su, iznenađujuće, daleko veću kreativnost u izradi slastica pokazali amateri i učenici nego profesionalni slastičari. Iduće godine, otkriva Kodrić, na sajmu planira napraviti tortu za Guinnessovu knjigu rekorda. 'Pokušat ćemo oboriti rekord u jednoj od kategorija najvećih torti. Za sada ne znamo hoće li to biti najduža ili najveća, ali trenutno rekord drži 33 metra visoka, devet metara široka i preko 20 tona teška torta. Rekord je postavljen u Singapuru 2008. godine', kaže Kodrić.

Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske koja je, uz Grad Slatinu, organizator i pokretač događaja, zadovoljan je sajmom. Recesija je, tvrdi, učinila svoje, a izostali su i neki veliki izlagači koje je očekivao, međutim uz blizu sedam tisuća posjetitelja u tri dana i najraznovrsniji program sajma u dosadašnjih pet godina i ovogodišnji sajam zaslužuje pohvalu.