Gordana Kovačević

'Informatika apsolutno mora biti obavezna u školama'

08.01.2016 u 11:27

Bionic
Reading

U emisiji Pressing televizije N1 gostovala je predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle Gordana Kovačević. Nedavno je proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa, a za N1 je progovorila o poslovanju Ericssona i činjenici da informatika još uvijek nije obavezan predmet u hrvatskim školama

Upitana zbog čega Ericsson ulaže golem novac u istraživanje i razvoj dok Hrvatska ima problema s time, Kovačević je pojasnila da je Hrvatska mala zemlja i kako nije pravo mjesto za otvaranje velikih pogona.

'Sve napredne ekonomije su prepoznale to da je razvoj i istraživanje ono što stvara nova rješenja i usluge te osigurava razvoj zemlje. Ako pogledamo strategiju Europa 2020, cilj je tri posto BDP-a uložiti u razvojno-istraživačke aktivnosti. Neke zemlje su već prešle taj broj, a mi smo na oko 0,7 posto, što je izuzetno malo', rekla je.

Dodala je kako se Ericsson bazira na inovacijama i na njima gradi organizacijsku kulturu: 'Morate biti vizionar i razmišljati o onome što će biti za 15 godina', rekla je.

Što se informatike u školama tiče, Kovačević je rekla kako ona apsolutno mora biti obavezna:

'Živimo u digitalnoj ekonomiji. Djeca od dvije, tri godine spretno barataju novim tehnologijama. Mala djeca su rođena s mobitelom u džepu. Kad mi netko kaže da IT nije u školama jer nema novca i vremena, mislim da je to alibi. Što prije IT mora doći u škole kao obavezan predmet.'

Ostatak intervjua pročitajte ovdje.