to je život!

Ova zemlja umirovljenicima plaća turistička putovanja, program se širi na cijeli EU?

19.02.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Milijuni starijih osoba u Španjolskoj imaju pravo na znatno subvencionirana putovanja, a ona koštaju samo 115 eura za kratki i 455 eura za duži odmor. Program je pokrenula 2021. španjolska vlada, a njegova popularnost u stalnom je porastu nakon covida

Institut za starije osobe i socijalne usluge (IMSERSO) vladina je agencija odgovorna za upravljanje socijalnim uslugama. Jedan od njegovih glavnih ciljeva je omogućiti pristupačan odmor starijim osobama u Španjolskoj.

Ideja polazi od toga da će financijska pomoć umirovljenicima u pokrivanju troškova putovanja poboljšati njihovo zdravlje i kvalitetu života, što je u konačnici korisno i za proračune kojima se pokrivaju troškovi socijalne skrbi.

Njihov program isto tako koristi gospodarstvu i turističkoj industriji. Većina subvencioniranih putovanja ostvaruje se izvan sezone, obično između listopada i lipnja, što donosi željeno produljenje turističke sezone.

Tko ima pravo na subvencionirani odmor u Španjolskoj?

Dobra vijest za članove velike zajednice pridošlica u Španjolskoj je ta da nisu samo Španjolci oni koji mogu iskoristiti prednosti putovanja. To mogu i legalni doseljenici.

Pravo na subvencije imaju svi umirovljenici koji primaju španjolsku državnu mirovinu, primatelji obiteljske mirovine s 55 i više godina, osobe sa 60 ili više godina koje primaju naknadu za nezaposlene te korisnici socijalne pomoći stariji od 60 godina.

Međutim prijava nije jamstvo prihvaćanja. Vlada daje prioritet starijim osobama, onima slabijeg imovinskog stanja, osobama s invaliditetom i onima iz velikih obitelji.

Oni koji se prvi put prijavljuju također imaju prednost, kao i oni koji su spremniji putovati izvan sezone (listopad-lipanj).

Cala Moraig, Benitatxell, Costa Blanca, Španjolska Izvor: Profimedia / Autor: NATUREWOLRD / Alamy / Alamy / Profimedia

Kakve aranžmane nudi program?

Za kratka putovanja, koja koštaju oko 115 eura, turisti s potporom vjerojatno će završiti na tipičnoj lokaciji za 'mali odmor' u unutrašnjosti zemlje i boraviti ondje u prosjeku četiri dana.

Duži odmor obično traje 10 dana i košta 455 eura, a sudionicima omogućuje posjet obalnim područjima ili španjolskim otocima - uključujući Kanare i Baleare.

Cijene mogu biti još niže za osobe s posebno niskim primanjima. Prijevoz, smještaj i obroci obično su uključeni, kao i pristup polici grupnog osiguranja i društveno-kulturnim programima.

Plaža Bordeira, Aljezur, regija Algarve, Portugal Izvor: Profimedia / Autor: Ian Canham / Alamy / Alamy / Profimedia

Za sezonu 2023./2024. ukupno je 886.269 mjesta u ponudi - 70.000 više nego prošle godine. Broj pokrajina uključenih u shemu se povećao i sada postoji deset novih kulturnih krugova te 19 novih ruta kroz prirodu uz povećanje smještajnih kapaciteta.

Može li se program proširiti na ostatak Europe?

Što se tiče inozemnih putovanja, IMSERSO trenutno nudi putovanja samo u Portugal, ali španjolske turističke vlasti nadaju se proširiti program na cijelu Europu.

Predložili su i drugim europskim zemljama da razmotre njegovu provedbu. Španjolski državni tajnik za turizam Fernando Valdés poručio je da bi milijuni europskih umirovljenika, ako bi druge zemlje pokrenule sličan pothvat, mogli imati koristi od takvih turističkih aranžmana.