statistika dzs

Inflacija u studenome ostala na 1,4 posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2017 12:40
  • Objavljeno 15.12.2017 u 12:40
Novac

Novac

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

U Hrvatskoj su potrošačke cijene u studenome porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini, istim tempom kao i prethodna dva mjeseca, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je najviša stopa inflacije u Hrvatskoj od kolovoza 2013. godine, nakon tri godine deflacije, odnosno pada potrošačkih cijena.

Podaci DZS-a pokazuju da su u listopadu najviše, 6,5 posto, porasle cijene restorana i hotela, a slijedile su cijene hrane i bezalkoholnih pića te prijevoza, s rastom od po 2,8 posto, dok su cijene alkoholnih pića i duhana na godišnjoj razini porasle 2,4 posto.

‘Najveći generator rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini i dalje su cijene prehrane, koje u strukturi potrošačke košarice čine nešto manje od 30 posto’, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

S druge strane, u studenome su na godišnjoj razini najviše pale cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 0,7 posto, a pale su još i cijene komunikacija, za 0,6 posto te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 0,5 posto.

  • +16
  • +13

Cijene potrošačke robe i dalje će rasti

Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY

Analitičari RBA i u prosincu očekuju nastavak rasta potrošačkih cijena, među ostalim, zbog porasta administrativno reguliranih cijena (električne energije), pa će ovogodišnji značajan porast i doprinos cijena prehrane polako jenjavati. Istodobno, očekuju i nastavak rasta doprinosa cijena energije u ukupnom indeksu potrošačkih cijena, što je, ističu, posljedica to baznog učinka i već spomenutog podizanja cijena električne energije.

‘Prosječna stopa inflacije s očekivanih 1,2 posto u 2017. trebala bi u 2018. ubrzati na 1,4 posto. Osim inflacije ponude, odnosno pozitivnog doprinosa rasta cijena prehrane i energije, očekujemo da bi i doprinos snažnije domaće potražnje trebao gurati cijene prema blago višim razinama’, zaključuju analitičari RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!