PROMJENA TRENDA

Proizvođačke cijene rastu, stiže inflacija

  • Autor: Z.K./Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2017 09:03
  • Objavljeno 03.03.2017 u 09:03
Cijene goriva

Cijene goriva

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U siječnju su, po prvi puta od srpnja 2013., proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile rast na godišnjoj razini, i to od 1,8 posto, čime je zaustavljen trend deflatornih kretanja, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA)

Prema nedavno objavljenom izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS), u siječnju su proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle za 1,8 posto, a na inozemnim tržištima za 2,8 posto.

Ukupno su u siječnju proizvođačke cijene proizvoda hrvatske industrije porasle u odnosu na prvi lanjski mjesec za 2,2 posto, što je njihov prvi rast nakon 43 mjeseca pada na godišnjoj razini.

Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju porasle i na mjesečnoj razini, i to za 0,7 posto.

Isključe li se cijene energije, rast proizvođačkih cijena u industriji u siječnju u odnosu na prosinac nešto je blaži i iznosi 0,1 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi njihov pad za 0,9 posto.

'Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima, prije svega sirove nafte i hrane, prelijeva se i na domaće cijene koje se, u skladu s našim očekivanjima, vraćaju k pozitivnim vrijednostima', navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak.

Najviše porasle cijene energije

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u prvom ovogodišnjem mjesecu u odnosu na prosinac rasle su cijene energije, za 2,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 0,2 posto, dok su cijene u kategorijama netrajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda ostale na istoj razini.

U usporedbi sa siječnjem 2016. najviše su, za 12 posto, rasle cijene energije. Kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju bilježi se godišnji rast od 0,6 posto, a kod kapitalnih za 0,3 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda pale za 2,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto.

Promatra li se, pak, prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene rasle u prerađivačkoj industriji, za 0,8 posto te rudarstvu i vađenju, za 0,4 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u prosincu prošle godine.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj, proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji su rasle za 4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 13,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,4 posto.

'I tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje, očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 1,5 posto', zaključuju analitičari RBA.

Prema podacima Eurostata, objavljenima u četvrtak, u Hrvatskoj su u siječnju proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle 1,7 posto na godišnjoj razini, a 0,7 posto na mjesečnoj razini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!