statistika eurostata

Inflacija usporava u eurozoni, ali i u Hrvatskoj

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2017 08:46
  • Objavljeno 20.04.2017 u 08:46
eurozona kriza eurozone čokoladni euro

eurozona kriza eurozone čokoladni euro

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rast potrošačkih cijena na razini Europske unije u ožujku je na godišnjoj razini znatno usporio, uz pad stope inflacije u 17 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, pokazalo je najnovije izvješće europskog ureda za statistiku Eurostata.

U 28-članom EU u ovogodišnjem je ožujku godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjena na 1,6 posto, s revidiranih dva posto u veljači, pokazalo je u srijedu izvješće statističkog ureda Europske unije. 

Godišnja stopa inflacije u EU za veljaču revidirana je s prvotno objavljenih 1,9 posto, zbog naknadnog uračunavanja podataka za Veliku Britaniju za veljaču 2017., a koji nisi bili dostupni u trenutku objave Eurostatova izvješća za EU i eurozonu 16. ožujka, napominju u izvješću statističkog ureda. 

Među zemljama EU-a najviše godišnje stope inflacije u ožujku su zabilježene u baltičkim zemljama. U Latviji je ona u ožujku dosegnula 3,3 posto, u Litvi 3,2 a u Estoniji tri posto. Najslabiji pak rast potrošačkih cijena na godišnjoj je razini zabilježen u Rumunjskoj, od 0,4 posto, a u stopu ju slijede Irska i Nizozemska, s godišnjom inflacijom od po 0,6 posto. 

U 17 zemalja EU-a rast potrošačkih cijena usporio je na godišnjoj razini, u šest zemalja je ostao nepromijenjen, dok je u pet zemalja inflacija ubrzala, navodi se u priopćenju Eurostata.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u ožujku iznosila 1,1 posto, nakon što je u veljači dosegnula 1,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!