PRODAJA FORTENOVE

Financial Times: Hrvatska vlada pritiskala je Allianz oko dogovora sa Sberbankom

13.06.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Hrvatska vlada pritiskala je osiguravajuću kuću Allianz i prijetila joj regulatorima nakon što se lokalni mirovinski fond pod kontrolom Allianza povukao iz dogovora koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura Sberbanku, banci koju kontrolira Kremlj, prenosi Financial Times

Ruska banka pokušava pronaći kupca za svojih 42.5 posto udjela u Fortenovi, maloprodajnom lancu i proizvođaču hrane koji je najveći poslodavac u Hrvatskoj. Fortenova zapošljava 45.000 ljudi i najveći je opskrbljivač hranom u regiji. Vlada je prošle jeseni htjela da Sberbank svoj udio od 42.5 posto u Fortenovi proda skupini hrvatskih mirovinskih fondova od kojih je najveći AZ, fond u kojem 51 posto udjela ima Allianz. Manjinski dioničar je talijanski UniCredit, prenosi N1.

Transakcija u kojoj je vrijednost Sberbankovog udjela procijenjena na 500 milijuna eura, propala je povlačenjem AZ-a prošlog listopada nakon što je Allianz odlučio odustati od dogovora zbog strahova da bi on mogao prekršiti sankcije Europske unije, rekli su za Financial Times pojedinci upoznati s detaljima.

Iz Allianza je za Financial Times rečeno da je nadzorni odbor AZ-a “poduzeo neovisni korak da ne investira u Fortenovu jer je profil bio nepogodan za umirovljenike, ali i zato jer je financijska struktura predstavljala potencijalne rizike po pitanju pridržavanja sa sankcijama koje je AZ smatrao neprihvatljivima”.

Izvori kažu da su hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i hrvatski ambasador u Njemačkoj Gordan Bakota lobirali kod raznih izvršnih direktora u Allianzu. Grlić Radman je nagovarao člana uprave u Allianzu Klausa Petera Röhlera da odbije tu odluku, tvrdeći da je Fortenova ključna za šire hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite Financial Timesa za komentar, a veleposlanstvo u Berlinu odbilo je komentirati slučaj.

Hanfa pokrenula inspekciju u AZ-u

Kada se Allianz odbio predomisliti, hrvatski regulator Hanfa u studenom je objavio ono što su neki nazvali “otvorenim prijetnjama” protiv lokalnog poslovanja njemačke tvrtke. Iz Hanfe je tada rečeno da bi lokalna uprava bila smijenjena, a fond bio prisiljen platiti kaznu ako bi se zaključilo da postoje problemi u upravljanju i upravljanju rizikom, rekli su izvori.

Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nekoliko tjedana kasnije Hanfa je pokrenula inspekciju u AZ-u, rekavši da se radi o redovitoj reviziji procesa donošenja odluka, kontrola i upravljanja kibernetičkim rizicima, rekli su izvori. Kada su upitani o tim događajima, Hanfa je odbila detaljno komentirati, rekavši Financial Timesu da je njihovo “ispitivanje mirovinskog fonda AZ još uvijek u tijeku” i dodavši da će “informirati javnost o svim rezultatima provjere nakon što ona bude završena”.

Sberbank je najveći dioničar Fortenove, no posljedice sankcija izazvanih prošlogodišnjom ruskom invazijom na Ukrajinu zakomplicirale su strukturu, a refinanciranje milijarde duga grupe postalo je komplicirano i skupo.

Njemačka vlada informirana je o pritiscima Hrvatske vlade i Hanfe na Allianz, rekli su izvori. Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je za FT da vlada “neće komentirati interne poslovne odluke ili sadržaj povjerljivih rasprava s predstavnicima drugih zemalja”. Iz Allianza je rečeno da neće komentirati “komunikaciju s vladinim tijelima”, ali dodali su da su “donijeli odluke temeljem njihove vrijednosti u skladu s vrijednostima i dužnostima koje kompanija ima prema svojim klijentima.”

Više možete pročitati ovdje.