stroGi zahtjevi

Odgođen dovršetak gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Njemačkoj

13.06.2023 u 16:15

Bionic
Reading

Kontroverzno odlagalište nuklearnog otpada u Donjoj Saskoj bit će završeno nekoliko godina kasnije od zacrtanog roka u 2027. godini zbog postroženih zahtjeva zaštite od potresa i dulje procedure, pokazuju dokumenti

Prema dokumentima koje je dpa dobila na uvid, specijalizirana državna tvrtka BGE kasni s radovima oko dvije godine. Bivši rudnik željezne rude u Salzgitteru trebao bi biti pretvoren u odlagalište i primiti do 303.000 kubika nuklearnog otpada niske i srednje razine radioaktivnosti.

Rudnik je prvo konačno odlagalište u Njemačkoj, odobreno prema Zakonu o atomskoj energiji. Godine 2018. ministarstvo okoliša priopćilo je da će odlagalište biti dovršeno gotovo pet godina kasnije no što je planirano, odredivši kao ciljani datum 2027. godinu.

Rok je ponovo pomaknut iz više razloga, uključujući ažurirane sigurnosne zahtjeve radi zaštite od potresa, dulju proceduru no što se do sada očekivalo i prepravljanje ugovora.

Ekološke udruge BUND i NABU zatražile su da se povuče ili opozove dozvola za odlagalište iz 2021., inzistirajući na novoj procjeni, baziranoj na ažuriranim sigurnosnim zahtjevima, i na obustavi građevinskih radova. Njihove zahtjeve podupiru i grad Salzgitter i udruga poljoprivrednika Donje Saske.