najveće svjetsko gospodarstvo

Inflacija u SAD-u blago ubrzala u prosincu

11.01.2024 u 18:59

Bionic
Reading

Inflacija u SAD-u blago je ubrzala u prosincu, odražavajući stabilizaciju cijena benzina nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci ministarstva rada

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u prosincu 3,4 posto, izračunalo je ministarstvo.

U studenom cijene su porasle za 3,1 posto. Kada se isključe cijene hrane i energije, stopa inflacije iznosila je 3,9 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u studenom. Hrana je poskupjela za 2,9 posto, neznatno više nego u studenom.

Cijene benzina pale su pak za 1,9 posto, višestruko blaže nego u prethodnom mjesecu kada su bile potonule za 8,9 posto. Mjesečna usporedba pokazuje rast cijena benzina za 0,2 posto u odnosu na studeni kada su bile pale za 0,9 posto.

Energija je na mjesečnoj razini poskupjela za 0,4 posto, nakon 2,9-postotnog pojeftinjenja u prethodnom mjesecu. Time je rast potrošačkih cijena u prosincu ubrzao na mjesečnoj razini na 0,3 posto, s 0,1 posto u studenom.

Kada se isključe hrana i energija, uvećane su za 0,3 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Troškovi stanovanja, koji ne uključuju račune za plin i struju, uvećani su za 0,5 posto u odnosu na studeni kada su bili porasli za 0,4 posto. Na godišnjoj razini porasli su 6,2 posto, gotovo kao i u studenom.