NAFTAPLIN U ŠUBIĆEVOJ

Ina prodaje zgradu u kojoj je Hrvatska proglasila neovisnost?

19.01.2017 u 06:53

Bionic
Reading

U Ininoj zgradi Naftaplina, u zagrebačkoj Šubićevoj ulici ne radi nitko. Imaju dovoljno prostora u Zagrebu za svoje potrebe, zbog čega bi ta atraktivna nekretnina mogla otići na bubanj. Tportal doznaje kako bi Ina za nju mogla dobiti od 120 do 180 milijuna kuna te kako će u budućnosti vjerojatno biti uredska zgrada ili hotel

Osim što je u samom centru Zagreba, što joj je već garancija za dobru cijenu, Inina zgrada u Šubićevoj vrijedan je dio hrvatske povijesti. Naime, za vrijeme Domovinskog rata u podrumu te zgrade održavane su sjednice Vlade i Sabora. Između ostalog, Sabor je u upravo u toj zgradi 8. listopada 1991. donio odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom, a to je dan koji Hrvatska slavi kao Dan neovisnosti.

U Ini na pitanje hoće li prodati zgradu u Šubićevoj za tportal poručuju: 'Inina Upravna zgrada i druge Inine lokacije imaju dovoljno kapaciteta te je zgrada u Šubićevoj stavljena u hladni pogon budući da je najskuplja lokacija za održavanje i uz najviše iznose komunalnih naknada. O daljnjoj namjeni zgrade nije donesena odluka.'

Uprava Ine koju čine predstavnici MOL-a i Hrvatske, dakle, tek treba odlučiti što će učiniti sa zgradom. Iz Inina odgovora između redaka dade se iščitati kako prodaja nije isključena.

Objašnjavaju kako rade na povećanju efikasnosti tvrtke kroz optimiziranje korištenje poslovnih prostora. U Zagrebu je time obuhvaćeno pet Ininih glavnih poslovnih objekata: Upravna zgrada u Aveniji V. Holjevca, poznata i kao karingtonka, zgrada u Šubićevoj ulici, zgrada kompanije CROSCO u Vukovarskoj ulici, prostori u Industrijskom krugu u Lovinčićevoj (Žitnjak) te poslovni prostori u neboderu Zagrepčanka.

'Zaposlenici koji su se nalazili na lokaciji u Šubićevoj 29 preseljeni su u druge Inine poslovne objekte, pri čemu to nema utjecaj na poslovne procese ili broj zaposlenih u kompaniji', zaključuju u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

Među agentima za nekretnine priča o prodaji zgrade u Šubićevoj vrti se već nekoliko mjeseci i sigurni su da će Ina uskoro objaviti prodaju. S obzirom na to da Ina još ništa nije službeno iznijela, oprezni su kad je riječ o cijeni koju bi zgrada mogla postići, no prve procjene kreću se u rasponu od 120 do 180 milijuna kuna.

Patrick Franolićdirektor konzultantske tvrtke koja se bavi nekretninama Spiller Farmerza tportal je rekao kako ga ne bi čudilo da Ina prodaje tu zgradu jer u njoj više nitko ne radi, a na vrlo je atraktivnoj poziciji.

'Zgrada je velika, ima svoju parcelu, podrum i u centru grada je. Novi kupac može je prenamijeniti u uredske prostore ili hotel. Ona se zbog svojeg rasporeda ne može pretvoriti u stambeni prostor ili šoping-centar, ali mogla bi biti vrlo dobra za hotel', rekao nam je Franolić bez ulaska u procjenu vrijednosti jer kaže:

'To je zgrada koja se amortizirala. Kupci je moraju pogledati, nakon čega će ponuditi cijenu koja bi im odgovarala'.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Inine građevine u Hrvatskoj po knjigovodstvenoj vrijednosti teže oko pet milijardi kuna. Upitali smo ih i kolika je vrijednost zgrade u Šubićevoj, no odgovaraju kako taj podatak nije javan.

Zgrada u Šubićevoj ulici, osim što je se povezuje s hrvatskom neovisnošću, svojevrsni je spomenik Ininih zlatnih osamdesetih bivšoj Jugoslaviji. U njoj je bilo sjedište Naftaplina, Inine zlatne koke.

Izgradnja je počela 1982., kada je Naftaplin otkrio najveće domaće naftno polje Beničanci u Slavoniji te počeo s off-shore istraživanjima na Mljetu. Već 1983. zgrada je dovršena i useljena.


Kao što smo spomenuli, osim goleme tržišne, zgrada ima i veliku povijesnu vrijednost. Dan prije proglašenja neovisnosti, Jugoslavenska narodna armija bombardirala je Banske dvore. Tadašnji državni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom požarno je Sabor i Vladu premjestio u Šubićevu, gdje je dan nakon bombardiranja proglašena neovisnost.

Dok brokeri nekretninama najbolje znaju koliko košta kvadrat ureda ili hotelske sobe u centru glavnoga grada, prodaja Šubićeve sigurno će potaknuti i živahnu raspravu među političarima i povjesničarima o tome je li u redu da država prodaje zgradu u kojoj je izglasala neovisnost. Upitno je isplati li se prodati dio povijesti i pustiti novome vlasniku da povijesno važnu zgradu prenamijeni u teretanu ili kasino.
459893,458090,450085,451710