STALNI SEZONAC

Imate sezonski posao? Provjerili smo kako možete osigurati primanja cijele godine

27.07.2023 u 06:04

Bionic
Reading

Radnici na sezonskim poslovima i ove godine mogu ostvariti status stalnog sezonca, koji im osigurava radno mjesto i novčanu potporu u razdoblju neaktivnosti. Provjerili smo tko sve ima pravo na korištenje ove mjere aktivne politike zapošljavanja i koje uvjete treba zadovoljiti

Mjeru stalni sezonac već niz godina provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji sa zainteresiranim poslodavcima. U početku je ova potpora bila dostupna samo zaposlenima u turizmu i poljoprivredi, a kasnije je proširena na sve djelatnosti čije poslovanje uvjetuje zapošljavanje sezonskog karaktera.

Tijekom šest godina trajanja mjeru je koristilo oko 27.000 osoba, a lani je financijsku potporu ostvario 4161 sezonac.

Ova mjera dostupna je svim poslodavcima koji tijekom godine imaju razdoblja smanjenog obujma posla zbog sezonskog obilježja poslovanja. Status stalnog sezonca može dobiti radnik koji je neprekidno radio najmanje šest mjeseci kod istog poslodavca i koji će kod njega raditi još najmanje jednu sezonu.

Radnik koji ostvari status stalnog sezonca u razdoblju izvan sezone, a u trajanju od najviše šest mjeseci, ima pravo na financijsku potporu. Od zavoda za zapošljavanje dobiva novčanu pomoć, a poslodavac s kojim je sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove obvezuje se uplaćivati mu doprinose.

U prva tri mjeseca neaktivnosti prima šezdeset posto svoje prosječne bruto plaće, odnosno najviše 70 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj ostvarene u prethodnoj godini, što iznosi 711 eura, a za preostalo razdoblje trideset posto svoje bruto plaće, odnosno najviše 35 posto prosječne neto plaće (355,50 eura).

  • +9
HZZ Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Poslodavci mogu koristiti ovu mjeru za onaj broj stalnih sezonaca koliko imaju zaposlenih na neodređeno vrijeme, pri čemu su stalnim sezoncima dužni uplaćivati doprinos za mirovinsko osiguranje i to za prva tri mjeseca u punom iznosu produženog osiguranja, a u naredna tri mjeseca u iznosu od 50 posto produženog osiguranja.

Stalni sezonac se ugovorom o radu obvezuje prihvatiti posao u narednoj sezoni. U slučaju da ne prihvati posao sljedeće sezone, dužan je vratiti iznose novčane pomoći i to za onaj broj mjeseci koliko je kraće zaposlenje u narednoj sezoni od predviđenog. No ako ima opravdan razlog prekida ugovora za stalnog sezonca (npr. zapošljavanje unutar struke, preseljenje, bolest), neće biti penaliziran uz uvjet da pismeno obavijesti HZZ o tome.

Poslodavac može stalnog sezonca po potrebi angažirati do 30 dana i u vremenu trajanja produženog osiguranja za potrebe pripreme iduće sezone. Za taj angažman radnik može dobiti naknadu, ali ne višu od iznosa prosječne novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti.

Valamar Riviera od 2016. koristi mjeru stalni sezonac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SGFd.o.o