TOP 10 NAJVEĆIH

Posrednici u zapošljavanju vrte ogroman novac, pogledajte tko je najveći

17.07.2023 u 06:24

Bionic
Reading

Povećana potražnja za radnom snagom i osobito rast broja stranih radnika doveli su do procvata biznisa posredovanja u zapošljavanju. Provjerili smo koje agencije su se najbolje snašle na tržištu i ugrabile najveći dio kolača

Trenutno su na hrvatskom tržištu aktivne 424 tvrtke za posredovanje u zapošljavanju što je gotovo pet puta više nego prije dvije godine.

Pravi bum osnivanja agencija za zapošljavanje dogodio se nakon liberalizacije uvoza stranih radnika početkom 2021. godine. Većina novih agencija okrenula se angažiranju radnika iz susjedstva, ali i dalekih azijskih zemalja pogodnih za pokrivanje deficitarnih struka u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje lani je odobreno 109 tisuća dozvola za zapošljavanje stranca, najviše na poslovima u građevinarstvu te ugostiteljstvu i turizmu. Najviše stranaca došlo je iz BiH i Srbije, a slijedi Nepal.

Pored agencija za posredovanje na hrvatskom tržištu djeluju i 464 agencije za privremeno zapošljavanje koje se bave ustupanjem radnika drugom poslodavcu za obavljanje privremenih poslova.

Tržište agencija za posredovanje u zapošljavanju još uvijek je izuzetno rascjepkano. Na njemu djeluje veliki broj agencija s malim tržišnim udjelima o čemu svjedoči podatak da samo devet agencija ostvaruje prihod veći od milijun eura. Vodeće pozicije zauzimaju agencije koje posluju u sastavu velikih internacionalnih grupacija.

Listu top 10 najvećih predvodi Dekra zapošljavanje, podružnica njemačke grupacije Dekra Arbeit, sa 6,8 milijuna eura prihoda. U zadnje tri godine tvrtka bilježi streloviti rast prihoda. Prošle godine prihodi su joj se više nego udvostručili u odnosu na 2021., a od 2019. skočili su više od osam puta. Agencija ima 221 zaposlenog u uredima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Slavonskom Brodu, Puli, Rijci i Zadru.

Dekra je s vodeće pozicije potisnula tvrtku Adecco, podružnicu međunarodne grupacije koja pruža široki raspon usluga na području ljudskih potencijala. Za razliku od Dekre, Adecco posljednjih godina bilježi stagnaciju prihoda, a lani je pretrpio blagi pad prometa u odnosu na 2021. godinu. No Adecco zato bilježi tri puta pet puta veću dobit i znatno višu profitnu stopu od Dekre.

Treće mjesto zauzima splitska agencija Poseidon Human Capital, dio multinacionalne grupacije s uredima diljem svijeta. Spada u red brzorastućih kompanija kojoj su prihodi u poljdenje tri godina porasli desetak puta. Lani jezapošljavala 220 zaposelnih, a ističe se po niskim plaćama s prosjekom od samo 477 eura. Poseidon HC je ujedno najveći gubitaš u top 10 najvećih s prošlogodišnjim gubitkom od 341 tisuću eura.

Slijedi još jedan gubitaš, Profesio, s minusom od 98 tisuća eura, kojega je pratio pad prihoda za 16,8 posto. Profesio je je zagrebačka agencija u domaćem vlasništu na tržištu prisutna desetak godina. Proteklih godina tvrtka bilježi stagnaciju prihoda i pad broja zaposlenih.

Sredinu ljestvica drži Selectio, dio grupacije za savjetovanje u ljudskim resursima, u vlasništvu Nenada Bakića i Aleksandra Zemunića. Selectio je lani zabilježio rekordan prihod u visini od 1,6 milijuna eura, uz godišnji rast od 18,8 posto. Unatoč padu dobiti za 20,7 posto na 234 tisuće eura Selectio je i dalje najprofitabilnija tvrtka u top 10 najvećih s neto profitnom maržom od 14,4 posto.

  • +9
Zavod za zapošljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Na šestom mjestu je agencija C.M.A. brodovi Hrvatska, koja se bavi zapošljavanjem pomoraca iz zemalja jugoistočne Europe na kontejnerske brodove u vlasništvu kompanije. Posljednjih nekoliko godina tvrtka bilježi stabilan rast prihoda od desetak posto godišnje.  

Slijedi agencija Demano, koja je registrirana za posredovanje u zapošljavanju, ali se primarno bavi privremenim zapošljavanjem. Tvrtka bilježi pad prihoda za 4% na 1,28 milijuna eura i gubitak od 39 tisuća eura.

Osmu i devetu poziciju drže dvije brzorastuće agencije – Skilled Labour i GI Group Staffing Solutions.  Agencija Skilled Labor sa sjedištem u Donjoj Zelini osnovana je 2021. godine i već je u drugoj godini poslovanja ostvarila 1,2 milijuna eura prihoda, uz respektabilnu dobit od 113 tisuća eura.  Agencija GI Group Staffing Solutions dio je grupacije sa sjedištem u Milanu i bavi se širokim spektrom upravljanja ljudskim resursima. Lani je zabilježila rast prihoda od 29,2 posto na 1,02 milijuna eura.

Listu zaključuje agencija Manning Croatia, podružnica međunarodne grupacije za posredovanje u zapošljavanju. Nakon snažnog pada prihoda u 2021. lani je tvrtka zabilježila oporavak poslovanja. Prihodi su joj porasli 10,5% nadomak milijun eura, a dobit se utrostručila. Manning Croatia prednjači po visini prosječne plaće, koja je iznosila 1.840 eura.

Inače, prosjek plaća u 10 najvećih agencija iznosi 1136 eura, a po natprosječnim plaćama ističu se još C.M.A. brodovi Hrvatska (1792 eura), GI Group Staffing Solutions (1726 eura) i Selectio (1364 eura).