OTVORENA VELEBITSKA KRALJICA

Propali 'kralj pršuta' kost u grlu HAC-a i HPB-a

12.09.2013 u 08:43

Bionic
Reading

Poduzetnik Mladen Nekić, usprkos poslovnom slomu i milijunskim dugovima, izgleda da i dalje pokušava nešto zaraditi na svojoj najvećoj investiciji. Ponovo je nakon duljeg vremena, na iznenađenje mnogih vozača, otvorio odmorište Marune odnosno dio hotela Velebitska kraljica na autocesti Zagreb – Split kod tunela Sv. Rok

Pravo na korištenje zemljišta odmorišta Marune i ugostiteljski rad ima Nekićeva tvrtka Jasen.

Koncesiju je pri toga držala njegova druga tvrtka Mataš M. N. (proizvodila je pršute) koja je sada u stečaju. Nekić je prije pokretanja stečaja u siječnju 2010. svu imovinu iz Mataš M. N.-a prebacio na druge firme u svom vlasništvu, a Jasenu je pripala koncesija.

Zbog tog manevra, zadarska je policija je protiv Nekića podnijela kaznenu prijavu, a vjerovnici Mataš M. N.-a dan danas muku muče kako da naplate svoja potraživanja koja su veća od 60 milijuna kuna

Hotel na vrhu Velebita Nekić je izgradio u vrijeme dok mu je biznis cvjetao, a mediji mu dodijelili laskavu titulu 'kralja pršuta', uz pomoć kredita Hrvatske poštanske banke (HPB) vrijednog 22,4 milijuna kuna. Kao osiguranje HPB je uzeo koncesiju odnosno pravo na korištenje zemljišta odmorišta Marune koju je tvrtka Mataš M. N. dobila potpisivanjem ugovora s Hrvatskim autocestama (HAC).

Nakon odlaska Mataš M. N.-a u stečaj HPB je u dva navrata putem javnog natječaja pokušao prodati koncesiju, ali nije bilo zainteresiranih.

Vrijednost koncesije koja traje do 1. srpnja 2032. procijenjena je na 3,9 milijuna eura.

U HAC-u kao korisnika koncesije na odmorište Marune i dalje vode tvrtku Jasen. Ta Nekićeva tvrtka trebala bi plaćati mjesečnu naknadu od 25.250 kuna, uvećanu za PDV.

Međutim, Nekić od srpnja 2009. HAC-u ne plaća ništa i trenutačno za naknadu duguje više od dva milijuna kuna. HAC je zbog toga pokrenuo nekoliko postupaka prisilne naplate.

Zanimljivo je da u HAC-u zasad ne razmišljaju o raskidu 25-godišnjeg ugovora s Nekićem, jer procjenjuju kako im to ne bi bilo u interesu.

'Prijevremeni raskid ugovora prouzročio bi dodatne troškove HAC-u (održavanje, režijski troškovi objekta) uz neizvjesnu mogućnost da se objekt povjeri drugom korisniku. U tom smislu, ocjenjuje se manjom štetom održati ugovor na snazi, jer svi troškovi vezani za objekt ostaju obveze ugovornog Korisnika', odgovoreno nam je iz HAC-a koji se uzdaju da će sve dugove uspjeti naplatiti.

Nejasno je na čemu temelje takav optimizam, jer Nekićeva je tvrtka Jasen također zrela za stečaj i likvidaciju. Zadnjih nekoliko godina uopće nema prihoda, račun joj je blokiran više od dvije godine, a državi za porez duguje više od dva milijuna kuna.