POZITIVAN POMAK

HUP zadovoljan smanjenjem proračuna za 4,7 milijardi kuna

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2012 20:13
  • Objavljeno 26.01.2012 u 17:52
novčanice, kune

novčanice, kune

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar/Cropix

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je Vladinim prijedlogom mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. godinu u kojem planira smanjenje deficita i rasterećenje gospodarstva, priopćeno je iz HUP-a

HUP pozdravlja Vladino opredjeljenje za smanjenjem proračunskog manjka te ističe kako iznimno pozitivno gleda na planirano nominalno smanjenje proračunskih rashoda za 4,7 milijardi kuna, što je, podsjeća se u HUP-ovom priopćenju, prvo takvo smanjenje državne potrošnje u Hrvatskoj.

Za poslodavce je vrlo bitno što je usprkos određenim promjenama u poreznoj politici Vlada održala svoje obećanje da ukupno porezno opterećenje neće rasti.

Pozitivnim HUP ocjenjuje i projicirano povećanje investiranja javnih poduzeća za osam milijardi kuna povrh iznosa ostvarenog prošle godine jer to ulijeva optimizam u nužno potrebno pokretanje investicijskog ciklusa u zemlji.

Ipak, u HUP-u vide još prostora za rasterećenjem gospodarstva, što smatraju nužnim za ubrzanje gospodarskog rasta. Stoga očekuju daljnje smanjenje ukupnog opterećenja gospodarstva, i to prije svega kroz ukidanje ili drastično smanjenje većine parafiskalnih nameta.

Za HUP je vrlo bitno da Vlada što prije započne sveobuhvatne reforme koje, smatraju poslodavci, moraju biti usmjerene na unapređenje učinkovitosti i odgovornosti javne administracije, javnog sektora, državnih i javnih poduzeća te ubrzati neophodne strukturne promjene u hrvatskoj ekonomiji i društvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi