stanje loše

HUP traži hitne mjere za zaštitu likvidnosti gospodarstva

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2020 15:36
  • Objavljeno 23.07.2020 u 15:36
Novac - ilustracija

Novac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je zatražila poduzimanje hitnih mjera za zaštitu likvidnosti gospodarstva, kojima će se posljedično zaštititi i radna mjesta. HUP se sa zahtjevom za hitnim mjerama jučer dopisom obratio i ministarstvima gospodarstva i financija, a i u danas objavljenom priopćenju ističe kako je aktualna gospodarska kriza uzrokovala povećanu potrebu za obrtnim sredstvima zbog kojih je nužno poduzeti hitne mjere.

"Zbog korona krize, elektroindustrija i metalna industrija imaju zastoje u završavanju projekata, usporeno je ugovaranje poslova i naplata, a problemi u isporukama repromaterijala i komponenti produljuju ugovorene rokove isporuke. Za premošćivanje ovakvog stanja, izvoznici trebaju dostupna obrtna sredstva, a kriza traži da se zahtjevi za kredite brže rješavaju. Brojni izvozni poslovi su pomno, pažljivo i detaljno pripremani godinama te je nužno održati kratkoročnu tekuću likvidnost kako bismo na kraju imali manje bolan pad izvoza", ističe direktorica granskih udruga HUP-a Marija Šutina.

HUP u priopćenju iznosi i nekoliko ključnih mjera koje bi trebalo poduzeti. Tako poslodavci traže veću dostupnost obrtnih sredstava putem Hamag-Bicro-a, HBOR-a i banaka, značajnije direktno kreditiranje poduzeća od strane HBOR-a i preuzimanje većeg rizika banaka s obzirom na trenutne okolnosti, uključujući i poduzeća koja su predstečajnom nagodbom uspostavila likvidnost i solventnost prije izbijanja pandemije.

Korona kriza je donijela otežano ugovaranje poslova i produženje rokova naplate na izvoznim tržištima, kažu u HUP-u i poručuju kako je potrebno prilagoditi uvjete za osiguranje izvoza koji su trenutno ograničavajući. Osiguranje izvoza treba biti obuhvatnije i u višim iznosima te uključivati i udaljenija tržišta trećih zemalja, objašnjavaju.

HUP traži i pojačan faktoring za izvoz kako bi poduzetnici imali potreban dodatni izvor kratkoročnog financiranja.

Udruga poslodavaca se zalaže i za nastavak poreznog moratorija i obročne otplate. Potrebno je produžiti mjeru oslobođenja od plaćanja obveza poreza i drugih davanja za pomoć poduzećima koja trpe štete u poslovanju izazvane koronavirusom, provoditi nadzor kako bi se osiguralo da oni koji stvarno trpe štete zbog pandemije pomoć i dobiju, s time da bi moratorij trebalo promatrati i u kontekstu izvještaja o novčanom tijeku jer on pokazuje stvarno kretanje novčanih sredstava te se teško može sakriti, ističe se u priopćenju.

U HUP-u smatraju i kako je poželjno nadograditi Finin COVID score jer ne uzima u obzir sve dužu naplatu ili visinu nenaplaćenog potraživanja, što bi unaprijedilo objektivnost procjene ugroženosti poslovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!