dramatično stanje

HUP: Potrebne su hitne mjere za spas radnih mjesta u rent-a-car industriji

15.04.2020 u 15:06

Bionic
Reading

Rent-a-car industrija u Hrvatskoj ostvaruje čak 90 posto svojih prihoda od turističkih najmova te je zbog krize cijeli sektor u potpunosti blokiran. Rent-a-car Koordinacija HUP-a zato predlaže donošenje hitnih dodatnih mjera pomoći za sektor, kako bi se osiguralo zadržavanje zaposlenih i očuvanje rent-a-car kompanija do normalizacije poslovanja.

Pozdravljajući trenutni paket gospodarskih mjera, koji je donijela Vlada, za očuvanje rent-a-car industrije potrebne su još 4 hitne mjere:

  • Leasing moratorij treba dogovoriti na realno izvediv period od 18 mjeseci kroz izmjene mjera moratorija i reprograma otplate kredita svih onih koji su pogođeni krizom
  • Obustaviti naplatu zakupnina na zračnim lukama tijekom obustavekomercijalnih letova i postotno umanjenje nakon što počne putnički promet (2019/20)
  • Produženje trajanja registracija vozila na period od 1 do 3 mjeseca koliko su vozila van funkcije i produženje roka u kojem se mora registrirati novo vozilo
  • Obustava plaćanja RTV pristojbe

'U financijskom paketu pomoći od iznimne je važnosti Vladi RH predstaviti realnu nelikvidnost turizma u prvom dijelu godine te pozitivan tijek gotovine gdje se mogući višak (profit) ostvaruje tek krajem ljeta, pa je i sve odgode (kredit, leasing i drugo) važno planirati s minimalnim počekom do rujna 2021. godine jer ostale opcije nisu realne', priopćeno je.

Mladen Petreski, predsjednik Rent-a-car Koordinacije HUP-a ističe: 'Pozdravljamo travanjski paket Vladinih mjera koje su donijele velike pomake i pomoć za gospodarstvo. Očekujemo da će uskoro biti donesena i značajnija rasterećenja na području parafiskalnih nameta. Kako su vozila naše osnovno sredstvo rada, za našu je branšu važno rastereti sva davanja vezana za vozila. Zato se nadamo skorom razmatranju prijedloga odgode obveze registracije novih vozila te produženje važenja registracija za vrijeme koliko su vozila bila van funkcije. Iako je i leasing uvršten u Vladine mjere moratorija i reprograma leasing obveza leasing društva za sada odobravaju odgodu od 3 mjeseca što za naše tvrtke nije dovoljno. Nužno je osigurati moratorij od barem 18 mjeseci koliko će trajati period obustavljenih prihoda i niske likvidnosti. Također, zbog obustave turističkih dolazaka, tražimo da se obustavi i naplata zakupnina šaltera i parking prostora na zračnim lukama'.

Inače, rent-a-car u Hrvatskoj naručuje godišnje 15-18 tisuća novih vozila, ukupne nabavne vrijednosti oko 250 milijuna eura što uključuje velike iznose plaćenog PDV-a i PPMV-a, kao i registracije vozila

U zadnjih deset godina rent-a-car nabavlja 30-45 posto svih novo registriranih vozila u Hrvatskoj, što je vrlo važno za funkcioniranje uvoznika, distribucije, transporta, servisa i popravaka.