upitne slobode

HUP ponovio: Zabrana rada nedjeljom stvara ozbiljne probleme gospodarstvu

12.02.2024 u 10:59

Bionic
Reading

HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nedavne odluke Ustavnog suda o radu nedjeljom koja postavlja ozbiljne izazove za gospodarstvo, s posebnim naglaskom na male trgovce. Zakonska odluka, koja je u obrazloženju Ustavnog suda i sama opisana kao ograničenje poduzetničkih sloboda, postavlja pitanja o pravim motivima i ciljevima takvog rješenja.

HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika detektirala je niz nelogičnosti koje donosi odluka o zabrani rada nedjeljom. Prvenstveno, veliki broj izuzeća od zabrane rada nedjeljom potiče stvaranje novih formata. Ako se i tolerira situacija brojnih iznimaka, onda bi među izuzetke trebalo uključiti i male trgovine, a posebno one vezane uz turizam. Ovakvo rješenje uzrokuje da se brojne trgovine registriraju za djelatnosti kojima se inače ne bave, kako bi mogle prodavati proizvode za koje su se registrirali.

Među argumentima kod donošenja odluke Ustavnog suda istaknuto je kako se dobrim planiranjem namirnice mogu kupiti dan ranije, no otvara se pitanje zašto se na isti način ne tretiraju i druga dobra. Također, navedena je briga o balansu između privatnog i poslovnog života, dok u drugim objektima nedjeljom normalno rade zaposlenici, a trenutno zbog pritiska i tri puta više njih nego inače. Nedjeljom se radi u brojnim djelatnostima kao što su kafići, restorani, hoteli, benzinske pumpe i kladionice.

U konačnici, odluka kako će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja od mogućih 52, u zemlji u kojoj turizam donosi oko 25% BDP-a, poništava sve napore o cjelogodišnjem turizmu, ali i direktno utječe na održivost malih trgovina koji ovise o turizmu. Velik je ovo udar i na trgovine u ruralnim sredinama i kvartovima gdje su mali dućani često jedine dostupne trgovine, te ne postoji mogućnost prelijevanja na druge trgovine.

"Kako bi se osigurala održivost svih gospodarskih subjekata u promijenjenim uvjetima poslovanja potrebno je provesti stručnu i pažljivu reviziju trenutnog zakonodavnog okvira. Da bi se ovo pitanje riješilo odgovorno i primjereno, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika ističe nužnost pokretanja izrade zakona na način da se rad nedjeljom definira Zakonom o radu, gdje i pripada”, istaknuo je Petar Šimić predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Novim zakonskim rješenjem trebalo bi dati mogućnost poduzetnicima da sami odaberu hoće li raditi nedjeljom, ističu iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika, te osnažiti državne institucije i inspekcije da imaju kapaciteta provedbe kontrole i primjerenog kažnjavanja zloupotrebe obveze većeg plaćanja za rad nedjeljom. Na ovaj način radnici mogu sami birati poslodavca shodno tome je li odabrao raditi nedjeljom ili ne.