moj posao

Raste potražnja za radnicima, potrebno što više skladištara i vozača, a manje IT-evaca

12.02.2024 u 09:58

Bionic
Reading

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj otkriva kako je u 2023. godini objavljeno više od 330.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Pogledamo li oglase, točnije natječaje za posao koji su postavljeni na više različitih mjesta, ali se u statističkom izračunu gledaju kao jedna jedinica, otkrit ćemo kako je tijekom prošle godine objavljeno 255.000 jedinstvenih oglasa, odnosno 4 posto više u odnosu na 2022. godinu, piše Moj posao

Najveći rast broja oglasa primjećujemo u kategorijama: Skladištenje i logistika, Promet, transport i pomorstvo, Instalacije i brodogradnja te Zdravstvo i socijalni rad.

S druge strane, najveći pad potražnje za radnom snagom na tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u Arhitekturi, IT-u i Ljudskim resursima.

Među najtraženijim zanimanjima i dalje su prisutna zanimanja iz područja prodaje, proizvodnje te turizma i ugostiteljstva.

Više od polovice objavljenih oglasa za posao (53 posto) odnosilo se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, nakon čega slijede obalne županije: Primorsko-goranska (14 posto), Splitsko – Dalmatinska (14 posto) te Istarska (10 posto) županija.