PRIJETI NAM DEFLACIJA

HUP: Hitno ukinite krizni porez i smanjite PDV!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ne pokrene li Vlada hitno gospodarstvo, Hrvatskoj prijeti deflacija, upozoravaju iz Hrvatske udruge poslodavaca

Iako se pad cijena koji bilježi Hrvatska može u početku činiti privlačnim, prijeti nam deflacija koja gasi radna mjesta. Kako bismo izbjegli ovaj scenarij, HUP traži od Vlade neka donese hitne mjere: ukine poseban porez na plaće i mirovine, smanji stopu PDV-a na 22 posto i umanji doprinose na plaće kako bi povećala konkurentnost tvrtki.

Hitnim ukidanjem poreza može se olakšati negativni trend kontinuiranog pada maloprodajnih cijena i prometa u trgovini.  'Mjesečno proračun ubere devet milijardi kuna, od čega je krizni porez tek 200 milijuna kuna, što je svega 2,2 posto pa je pitanje koliko je efektan, s obzirom na to da utječe na smanjenje potrošnje. Procijenjujem da će pad poreza na dobit biti daleko veći od prihoda ubranih posebnim porezom', kazao je Damir Kuštrak.

Goranko Fižulić, predsjednik uprave Magme, istaknuo je da Vlada može poslati snažnu psihološku poruku ukidanjem posebnog poreza, a koja neće snažno utjecati na proračun jer je bitna osnovica na koju se porez ubire. Umanji li se PDV i krizni porez - rast će potrošnja, koja je dramatično pala.

'Promjene su nužne i svjetski trend oporavka treba iskoristiti što prije. Vlada je pokrenula borbu protiv korupcije, postignuta je politička konsolidacija, ali nam nedostaje aktivna gospodarska politika', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-Hrvatskog telekoma.

Unatoč poreznim nametima, Mudrinić je kazao da je T-HT nastavio s ulaganjima, iako se negativni trendovi odražavaju na telekomunikacijski sektor zbog promjena u ponašanju potrošača.

Poruka poslodavaca nije slučajno poslana baš danas, kada bi Vlada trebala donijeti nove mjere za poticaj gospodarstva. U HUP-u smatraju da je to 'tek kap u moru onoga što se treba napraviti', priznajući da ih iz Vlade nisu kontaktirali u vezi s osmišljavanjem Fonda za spas poduzeća. Kuštrak je kazao je kamatna stopa od sedam posto, koliko se procjenjuje da bi mogla iznositi za kredite putem novog Fonda, izrazito visoka, čak tri puta viša nego u EU-u.

Na novinarsko pitanje kako to da ih Vlada nije kontaktirala u vezi s Fondom za spas poduzeća i kako HUP surađuje s ministrom gospodarstva Đuro Popijačem, koji je bio njegov čelnik, Bernard Jakelić je kazao da postoji dobra suradnja iako je on fokusiran na operativne stvari, ali HUP odlaskom Popijača u Vladu neće mijenjati svoju ulogu.

Goranko Fižulić ocijenio je da Popijač puno radi van oka javnosti i 'ne znači da ima potporu svih u Vladi'. 'Bio sam u toj fotelji i mogu vam reći da ministar gospodarstva ima malen utjecaj na gospodarske tokove', kazao je.

'Pred Vladom je', kazao je Mudrinić, 'zadatak da donese cjelokupnu ekonomsku politiku koju Popijač samo treba provoditi. Model koji imamo u gospodarstvu već je potrošen, što dokazuje rastući vanjski dug i stanje u ekonomiji.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi