17. travnja

HUB poslao obavijest o radu banaka na dan parlamentarnih izbora

08.04.2024 u 15:59

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB) poslala je priopćenje vezane uz rad poslovnica i ostalih kanala banaka za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora u srijedu 17. travnja

'U skladu sa Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor dan održavanja izbora je neradni dan. Shodno tome, 17. travnja poslovnice banaka neće biti otvorene za rad s klijentima.

Plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci) izvršavat će u skladu s općim uvjetima tj. terminskim planom izvršenja platnih transakcija banaka na neradni dan u RH. Neradni dan neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima.

S obzirom na to da poslovnice banaka 17. travnja neće biti otvorene, pozivamo klijente koji imaju ugovorena izravna terećenja da pravovremeno osiguraju dovoljna sredstva na računu kako bi se nalog primatelja uspješno proveo. Ako platitelj u trenutku naplate izravnog terećenja nema dovoljno sredstava na računu nalog primatelja će biti odbijen, odnosno, neće biti plaćen. U takvoj situaciji daljnji postupak naplate će se regulirati između primatelja i platitelja', navode iz HUB-a.