ODLUKA HAKOMA

HT-u i VIPnetu frekvencije za LTE mrežu

29.10.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Vijeće HAKOM-a je, nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom, donijelo odluku o izdavanju dozvola Hrvatskom Telekomu i VIPnetu za kupnju radiofrekvencijskog spektra u bežičnoj mreži, čime je zaključen natječaj za dodjelu tzv. digitalne dividende

'Na javni poziv za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske za frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, na vremensko razdoblje do 18. listopada 2024. godine, javili su se postojeći operatori Hrvatski Telekom i VIPnet. Vijeće HAKOM-a je, nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom, donijelo odluku o izdavanju dozvola spomenutim operatorima', priopćili su iz HAKOM-a.

Iz HAKOM-a ističu da je Republika Hrvatska postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila ovaj dio radiofrekvencijskog spektra za mreže pokretnih komunikacija. Frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, koji se još naziva i digitalna dividenda posebno je pogodan za implementaciju LTE mreže (mreže četvrte generacije) u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa, a ostvarive brzine prijenosa podataka su mnogostruko veće od onih u mrežama ranijih generacija (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

Hrvatski Telekom i VIPnet će za dozvole u državni proračun Republike Hrvatske zajedno uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna te pripadajuće godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija.