COMBISOVA KONFERENCIJA

HT predstavio eko-sustav za usluge u računalnom oblaku

14.10.2016 u 11:06

Bionic
Reading

HT-ov eko-sustav za usluge u računalnom oblaku oslanja se na tri kategorije partnera. Dosad je iznjedrio više od 40 usluga i čini sve značajniji dio HT-ovih prihoda od poslovnih korisnika

Direktorica Odjela za ICT ponudu Ivana Beli Oštarčević i direktor za dizajn i razvoj ICT proizvoda u Hrvatskom Telekomu Tomislav Kosanović predstavili su tijekom Combisove konferencije poslovni eko-sustav kojeg je Hrvatski Telekom stvorio oko svojih usluga u računalnom oblaku.

Riječ je o sustavu čiji su ključni dio HT-ovi partneri, a koji počiva na tri pravila: svatko radi ono što najbolje zna, manji dio većeg kolača bolji je od kolača koji se smanjuje i posao treba biti postavljen tako da je dobitak za sve sudionike.

U njega su uključene tri kategorije partnera. U prvoj kategoriji su razvojni i cloud partneri poput Mobilisisa, koji u projekt unose ekspertizu, dok HT brine o infrastrukturi, marketingu, prodaji, naknadnom razvoju i prvu razinu korisničke podrške.

Drugu kategoriju čine prodajni partneri: tvrkte koje prodaju telekomunikacijske usluge i IT tvrtke koje, uz svoje, nude i HT-ove cloud usluge. Treća kategorija su tvrtke poput Combisa, koje pružaju podršku pri implementaciji.

Cilj je dobiti zaokruženu uslugu, u kojoj korisnik može sve što treba naći na jednom mjestu. Tako je nastao sadašnji poslovni eko-sustav s više od 40 usluga u računalnom oblaku, kojeg HT putem ICT Markeplacea nudi u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Prema Kosanovićevim riječima, i dalje bilježe dvoznamenkasti rast, a prihodi te vrste čine sve značajniji dio HT-ovih prihoda od poslovnih korisnika.