ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

HT nastavio suradnju s FER-om i nagradio 'kreativce'

15.09.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Hrvatski telekom (HT) potpisao je danas ugovor o petogodišnjoj suradnji s zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) vrijedan šest milijuna kuna te je dodijelio nagrade ukupne vrijednosti 247 tisuća kuna za najbolje inovativne mobilne aplikacije odabrane na prvom HT-ovom natječaju 'Budi kreaTivan'

Današnji okvirni ugovor s FER-om vrijedan je šest milijuna kuna, a na rok od pet godina su ga potpisali predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vedran Mornar

Ugovorenom su suradnjom obuhvaćene sljedeće aktivnosti: praćenje rada i napredovanja nadarenih studenata, organizacija i provedba specijalističkih programa, sudjelovanje stručnjaka HT-a kao stalnih predavača i gostiju predavača na FER-u, studijski posjeti HT-u te unapređivanje i profiliranje nastavnoga programa dodiplomskoga i poslijediplomskoga studija u dijelu izbornih kolegija koji pokrivaju problematiku telekomunikacijskih sustava.

HT će i nadalje dodjeljivati nagrade najboljim studentima za proteklu akademsku godinu te podupirati studente na međunarodnim stručnim studentskim natjecanjima. S druge će strane FER izrađivati projekte, studije i elaborate za potrebe HT-a te obrazovati zaposlenike HT-a na području novih tehnologija. Ukratko je svrha ovakve suradnje doprinos strateškim razvojnim ciljevima ugovornih strana i razvoju kompetencija njihovih djelatnika.

U realizaciju projekta su uključeni brojni iskusni znanstvenici s fakulteta, ali i znanstveni novaci (pretežno sa Zavoda za telekomunikacije i Zavoda za primjereno računarstvo). Među njima su i znanstvenici i stručnjaci iz HT-a, posebice polaznici poslijediplomskih studija na tom fakultetu. Tijekom prethodnoga razdoblja suradnje, započete 2006. godine potpisivanjem okvirnog ugovora u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna, realizirano je čak 85 posto planiranih mogućnosti. Dodatno su darovana i sredstva za unapređenje fakultetske knjižnice.

Istodobno je HT kao zaseban projekt snažno podupirao inicijativu, a potom uvođenje i provedbu zajedničkoga specijalističkoga poslijediplomskog studija FER-a u suradnji s Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, pod nazivom 'Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija'.

Na današnjoj dodjeli nagrada za nabolje mobilne aplikacije u sjedištu HT-a istaknuto je da je na natječaj objavljen u travnju ove godine stiglo ukupno 75 radova, od kojih je s iznosima od dvije do 98 tisuća kuna nagrađeno njih deset u tri kategorije.

Najvredniju nagradu od 98 tisuća kuna u kategoriji 'Prototip aplikacije' dobio je Krunoslav Leljak iz Zagreba za aplikaciju 'HR Caller ID' koja identificira nepoznatog pozivatelja, odnosno pošiljatelja SMS-a.

Ostale dvije kategorije u natječaju za aplikacije bile su 'Koncept aplikacije' i 'Pogled u budućnost', a većina nagrađenih aplikacija, kako je kazao Bojan Mušćet iz HT-a, bavi se temama prometa i telefonskog imenika, igrica te drugih usluga koje olakšavaju dnevne aktivnosti.