55,3 posto dionica

HT: Istekao rok za podnošenje ponuda za kupnju Optima Telekoma

19.03.2020 u 18:21

Bionic
Reading

HT je u četvrtak objavio da je završen postupak podnošenja ponuda za kupnju 55,3 posto dionica Optima telekoma, no pritom ne navodi ni je li bilo ponuda, obrazlažući uz ostalo da javni postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti sam postupak, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu.

"Hrvatski telekom (HT) objavljuje da je 18. ožujka u 16,00 sati završen postupak podnošenja ponuda sukladno pozivu na podnošenje ponude za stjecanje dionica društva OT-Optima telekom. Uvažavajući načela transparentnosti, objektivnosti i nediskriminativnosti kako su ona određena rješenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 9. lipnja 2017. godine, HT će nastaviti obavještavati AZTN o svim relevantnim koracima u postupku međunarodnog javnog natječaja jer je to obvezan i prema uvjetima određenim rješenjem", objavio je HT putem Zagrebačke burze.

Ističu da će se prilikom izvještavanja AZTN-a pridržavati odredbi EU uredbe o zlouporabi tržišta, europskih direktiva, Zakona o tržištu kapitala i ostalim primjenjivim propisima te će "u tom smislu, kada je to potrebno poduzeti mjere za odgodu objave povlaštene informacije".

"Javna objava međunarodnog oglasa od strane HT-a predstavlja ispunjenje regulatorne obveze od ranije poznate javnosti i nije usmjerena na to da bi se kompletni postupak prodaje učinio javnim. Javan postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti provedbu postupka prodaje, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu. U tom smislu, HT je obvezan voditi računa o sprječavanju manipulacije tržištem te ne planira davati posebne objave o procesu prodaje sve do njegovog završetka", zaključuju iz HT-a.

Inače, HT je međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optime objavio krajem siječnja ove godine, a prvi je rok za predaju ponuda bio 2. ožujka, no tada je rok produljen do 18. ožujka. 

Naime, AZTN  je krajem veljače od HT-a zatražio izmjenu uvjeta poziva na način da se u točki koja govori o ponuđačima koji su kvalificirani sudjelovati u natječaju briše tekst 'i dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija' te produljenje roka za dostavom ponuda". 

Uvažavajući te primjedbe AZTN-a, HT je početkom ožujka, uz te izmjene uvjeta, produljio i rok za dostavu ponuda s 2. na 18. ožujka. 

HT je natječaj za prodaju dionica Optime objavio 31. siječnja u tiskanom izdanju dnevnika "The Financial Times". 

Taj se poziv odnosi na prodaju 54,3 posto dionica Optima telekoma, jer HT prodaje 17,4 posto svojih, a ima pravo pod određenim uvjetima zajednički prodati i 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka.

Ponuđači su svoje ponude predavali financijskim i pravnim savjetnicima u tom procesu, a to su dva zagrebačka odvjetnička društva - Grubišić & partneri (financijski savjetnici) te Madirazza & partneri (pravni savjetnici). 

HT je dužan provesti postupak prodaje dionica Optima telekoma u skladu s odlukom AZTN-a od 9. lipnja 2017. godine.

Optima telekom je telekom tvrtka sa sjedištem u Buzinu kod Velike Gorice u blizini Zagreba, čije je upravljanje HT preuzeo 2013. godine, temeljem ugovora između HT-a i Zagrebačke banke, koja je bila najveći vjerovnik Optime u predstečajnom postupku. AZTN je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrio koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, a u lipnju 2017. je HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. Tim je rješenjem AZTN odredio i da do 31. siječnja 2020. HT treba početi postupak prodaje dionica Optime.