PRVIH ŠEST MJESECI

HT: Dobit niža 2,5 posto, prihodi pali 6 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.07.2012 09:57
  • Objavljeno 26.07.2012 u 08:39
Hrvatski telekom

Hrvatski telekom

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

U prvih šest mjeseci Hrvatski Telekom je ostvario šest posto niže prihode nego u istom razdoblju lani, a čista dobit pala je za 2,5 posto, pokazuje nerevidirano financijsko izvješće te kompanije

Polugodišnja neto dobit kompanije dosegnula je 808 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi bili 3,649 milijardi kuna.

'T-HT je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom tržištu telekomunikacija, ali nije imun na utjecaj konkurencije i stalnog usporavanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj, uz daljnji rast nezaposlenosti, deflaciju plaća, pad ulaganja i rast dospjelih neplaćenih obveza u korporativnom sektoru. T-HT grupa je u svjetlu ovih izazova zabilježila pad prihoda, no usprkos tome uspjela je održati troškovnu disciplinu kao rezultat učinkovitog upravljanja', poručio je predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić u sklopu izvješća.

EBITDA se u prvom polugodištu smanjila za 2,9 posto, na 1,6 milijardi kuna, uz maržu od 44 posto, dok je lani u istom razdoblju marža iznosila 43 posto.

Tijek novca iz redovnog poslovanja povećao se za 15,9 posto, na 1,1 milijardu kuna, stoji u financijskom izvješću T-HT-a.

U izvješću se ističe da su prihodi od negovornih usluga u stalnome porastu, dok se u većini ostalih segmenata bilježi slabost. Tako je u segmentu privatnih korisnika broj korisnika usluga u pokretnoj mreži smanjen za četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok se broj širokopojasnih priključaka na maloprodajnoj razini smanjio za dva posto, na 527.974 priključka.

S druge strane, broj televizijskih korisnika povećan je za 7,5 posto, na 326.835.


U segmentu privatnih korisnika, prihodi kompanije smanjili su se za 6,5 posto, prvenstveno zbog manjih prihoda od govornih usluga, u pokretnoj i nepokretnoj mreži.

U segmentu poslovnih korisnika, broj korisnika usluga u pokretnoj mreži povećan je u prvom polugodištu za 7,4 posto, dok se broj širokopojasnih priključaka na maloprodajnoj razini smanjio za 1,6 posto, na 105.979.

U segmentu poslovnih korisnika prihodi su se smanjili u prvih šest mjeseci za 5,4 posto, u velikoj mjeri zbog manjih prihoda od govornih usluga u pokretnoj i nepokretnoj mreži.

'Izgledi za hrvatsko gospodarstvo i dalje su pesimistični. Očekujemo da se hrvatska nadležna tijela povedu za nedavnim inicijativama EU-a koje su usmjerene na razvoj optičke mreže, a osmišljene su u cilju stvaranja regulatornog okruženja koje bi omogućilo ubrzana ulaganja u ovu infrastrukturu od opće važnosti, s obzirom na ključnu ulogu optičke mreže u poticanju gospodarskog rasta. Uspostavom odgovarajućeg regulatornog okvira T-HT bi bio potaknut na ulaganja u razvoj optičke mreže te bi na taj način unaprijedio rast hrvatskog gospodarstva u cjelini', poručio je Ivica Mudrinić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi