NATRAG U PRVI STUP

HSU traži rješenje za zakinute umirovljenike

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2009 14:22
  • Objavljeno 10.02.2009 u 14:25
starac

starac

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja zatražio je danas od Vlade da u roku od 90 dana riješi problem prvih 300 umirovljenika, mahom žena, koje su otišle u prijevremenu mirovinu na temelju prvoga i drugoga mirovinskog stupa, zbog čega su im mirovine znatno niže nego što bi bile da su ostale u prvome stupu

Razlike su uvjetovane visinom primanja, a jedan primjer pokazuje da mogu dosegnuti i 860 kuna.

HSU zato predlaže da se svi umirovljenici koji su pri upisu u drugi stup 2002. godine bili stariji od 45 godina, ponovno prevedu u prvi stup zajedno s ušteđevinom iz drugog stupa te da im se omogući pravo na doplatak uz mirovinu za vrijeme radnog staža provedenog u prvom stupu, to jest do učlanjenja u neki od mirovinskih fondova iz drugog stupa.

Naime, umirovljenici koji su ušli u tzv. drugi stup mirovinske štednje izgubili su pravo na doplatak iako je on uveden radi ispravljanja nepravde zbog nejednakih uvjeta umirovljenja, što se dogodilo zbog primjene mirovinske reforme.

'Predlažemo Vladi da pronađe rješenje dok ima 300 takvih umirovljenika, a ne kad ih bude 100 tisuća', rekao je Hrelja na konferenciji za novinare. U protivnome HSU će sam takav prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju uputiti u saborsku proceduru.

HSU također predlaže Vladi da u roku od 15 dana osnuje stručnu radnu skupinu koja bi predložila model zaštite kapitala u drugom stupu osnutkom tzv. institucije jamstvenog kapitala.

Male mirovine su posljedica kratkoročne štednje u drugom stupu od samo pet godina te odlaska u prijevremenu mirovinu, no bolja sudbina ne čeka ni ostalih 130 tisuća umirovljenika koji su u vrijeme upisa u drugi stup imali između 40 i 50 godina, ističe HSU.

Predsjednik stranke Silvano Hrelja danas se usprotivio bilo kakvom povećanju izdvajanja za drugi mirovinski stup jer bi to u okolnostima recesije i financijske nesigurnosti značilo dodatni rizik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi