snažan oporavak

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine

02.08.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji

Najveća europska banka po imovini ostvarila je u tom razdoblju dobit prije poreza od 10,8 milijardi dolara (7,8 milijardi funti), dok joj je dobit u istom razdoblju lani iznosila 4,3 milijarde dolara.

Banka sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je da su sve regije na kojima posluje bile profitabilne, prenosi BBC.

"Zadovoljan sam zamahom koji je generiran zahvaljujući našim planovima rasta i transformacije, uz dobre rezultate sva četiri stupa naše strategije. Konkretno, pokrenuli smo čvrste mjere kako bismo definirali budućnost naših američkih i kontinentalnih europskih poslova", rekao je izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn.

Po podatcima koje iznose iz te banke, njihovo je britansko bankarsko poslovanje u tom razdoblju ostvarilo više od 2,1 milijarde dolara dobiti prije poreza.

Potaknuta gospodarskim oporavkom na svoja dva najveća tržišta, Britaniji i Hong Kongu, banka će dioničarima isplatiti dividendu. Nakon što je Bank of England prošli mjesec ukinula ograničenja takvih isplata, HSBC se odlučio na privremenu isplatu dividende dioničarima za prvo polugodište u iznosu od sedam centi po dionici.

HSBC je priopćio da ostaje kod svog programa restrukturiranja, nakon što je u veljači prošle godine najavio da će otpustiti 35 tisuća radnika u okviru plana smanjenja troškova za 4,5 milijardi dolara do 2022. godine.