sumnjive transakcije

Otkriveno kako su najveće svjetske banke oprale tisuće milijardi dolara za mafiju, teroriste i političare

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 19:56
  • Objavljeno 21.09.2020 u 19:54
JP Morgan Chase

JP Morgan Chase

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Izvještaj u kojem se spominje 2100 sumnjivih transakcija kojima je kroz svjetski financijski sustav propumpano oko dva bilijuna dolara predan je njujorškom portalu BuzzFeed koji je dokumente pročešljao s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ), istim onim koji je prije četiri godine istražio 11 milijuna dokumenata o offshore računima i neplatišama poreza, poznatijim pod imenom Panamski dokumenti

Izvještaj FinCEN-a, jedne od agencija američkog ministarva financija koja se bavi analizom i obavještajnim radom vezano za pranje novca u svijetu, pokazuje da su banke poput američkog JPMorgan Chasea, britanskog HSBC-a i Deutsche Banka uzele spomenute bilijune dolara od “kriminalaca, kleptokrata i terorista” i zaradile na tim transakcijama unatoč kaznama koje su prethodnih godina dobile od američke vlade zbog propusta u zaustavljanju globalnog pranja novca, piše Jutarnji list.

JPMorgan Chase, najveća američka banka, prebacivala je novac osoba i poduzeća povezanih s pronevjerom javnog novca u Maleziji, Venezueli i Ukrajini, pokazuju dokumenti. Ova banka preuzela je i preusmjerila više od milijarde dolara koju je ukrao malezijski financijaš u sklopu velikog skandala poznatog pod imenom 1MDB te dva milijuna dolara od tajkuna koji je optužen da je prevario venezuelansku vladu i izazvao nestanke električne energije širom te zemlje.

JPMorgan Chase radio je i s Paulom Manafortom, bivšim voditeljem kampanje Donalda Trumpa. Pomogli su preusmjeriti najmanje 6,9 milijuna dolara u 14 mjeseci nakon prestanka Manafortove suradnje s Trumpom, iako su mediji bili puni priča o njegovoj korupciji i sumnjivoj suradnji s proruskim ukrajinskim političarima.

ICIJ navodi kako je JPMorgan nastavio s uobičajenim načinom rada, iako je 2011., 2013. i 2014. godine s američkom vladom sklopio nekoliko nagodbi u sklopu kojih se obvezao poboljšati kontrolu klijenata i tehnike za blokiranje kriminalnih mreža. Sveukupno je pet bankovnih giganata spomenuto u izvještaju. Osim JPMorgana Chasea, HSBC-a i Deutsche Banka, u izvještaju agencije kao banke koje najviše krše dogovore s vlastima navode se i Standard Chartered Bank te Bank of New York Mellon.

Kako bi istražio nove navode, ICIJ je morao organizirati ekipu od 400 novinara iz 110 medijskih kuća u 88 zemalja kako bi pročešljali dokumente. Otkrili su da su analitičari banaka crvenom oznakom označili transakcije u kojima je prebačeno spomenutih dva bilijuna dolara u razdoblju od 1999. i 2017. godine. Od toga je 514 milijardi dolara bilo u JPMorganu, a čak 1,3 bilijuna u Deutsche Banku - rekorderu po iznosu sumnjivih transakcija, piše Jutarnji.

Kako ističe ICIJ u svom izvješću, sumnjive transakcije ne znače da je doista počinjen kriminal, ali je jasno da banke slijepo posluju i ne postavljaju previše pitanja čak i kada su njihovi klijenti i više nego sumnjivi.

U izvješću ICIJ-a navodi se kako su dokumenti američkog FinCEN-a tek kap u moru potencijalnih nezakonitih transakcija. Naime, navedenih 2100 sumnjivih transakcija čini samo 0,02 posto transakcija koje su pod oznakom “sumnjivo” prijavljene američkim nadzornim tijelima. Između 2011. i 2017. godine banke su izvijestile o 12 milijuna sumnjivih transakcija.

ICIJ u svom izvještaju navodi kako američke agencije zadužene za zaustavljanje pranja novca rijetko djeluju, a da su dosad poduzete mjere vlada bile tek grebanje po površini sustava. U međuvremenu banke rade svoj posao i ne postavljaju previše pitanja.

Vrijedi podsjetiti da se među “zločestim” bankama ponovno našla i najveća europska banka sa sjedištem u Londonu, HSBC, koja je 2012. optužena i priznala da je oprala najmanje 881 milijun dolara za latinskoameričke narkokartele. Banka je tada platila čak 1,9 milijardi dolara kazne, a u dogovoru s vlastima izbjegla je kriminalno suđenje glavešinama. Umjesto toga dobila je uvjetnu kaznu od pet godina i obećala da će se ofenzivno boriti protiv toka prljavog novca, piše hrvatski dnevni list.

No, FinCEN-ovi tajni dokumenti pokazuju da su nastavili provoditi sumnjive transakcije od ruskih kriminalaca i iz Ponzijevih piramida koje su se istraživale u više zemalja. Novinari ICIJ-a tražili su komentar od svih uključenih poput FinCEN-a i banaka, no nisu dobili odgovore, piše Jutarnji list.

Među klijentima koje su otkrili su ruski tajkun Oleg Deripaska, Semjon Mogilevič i Isabel Dos Santos, najbogatija Afrikanka, koja je usto i kći čovjeka koji je na čelu naftom bogate Angole proveo gotovo 40 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!