kaos u trgovinama

Hrvatskoj nedostaje 10.000 trgovaca, za blagajnama sve češće studenti i penzioneri

25.01.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Trgovci su sve nekvalificiraniji i neiskusniji, a manjka ih 10.000, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da do radnika najlakše dolaze trgovci koji imaju veće prosječne plaće i bolje radne uvjete

“Delikatesa je iznimno bila zatvorena zbog korištenja godišnjih odmora i redovnih slobodnih dana”, odgovor je jednog trgovačkog lanca nakon što su se potrošači ovih dana požalili kako su pult s mesom i salamama u dućanu u Velikoj Gorici prekrili papirom i isključili mesoreznice.

Demantirali su “glasine” svojih djelatnika i kupaca kako je nekoliko radnika tog dana zapravo “napustilo svoje mjesto”, no loša isprika kako dio dućana ne radi zbog korištenja “slobodnih dana i godišnjega” – i to usred tjedna – najbolje govori o stanju u hrvatskoj maloprodaji, a osobito kad je u pitanju roba široke potrošnje – hrana i higijenske potrepštine.

S jedne strane, čeka se da novi Zakon o trgovini, koji dopušta samo 16 radnih nedjelja u ovoj godini, i treći put padne na Ustavnom sudu, a s druge, kad ne bi bilo toliko nesmiljene konkurencije te iznimki koje prolaze kroz rupe u zakonu, u većini, pogotovo većih trgovačkih lanaca, bili bi sretni da ni tih 16 nedjelja ne radi.

Ovako svakodnevno svjedočimo kaosu u trgovinama bez obzira na formate. Kolica i palete prepune nesložene robe kupcima priječe prilaz policama, nema cijena ili su neke pogrešno istaknute, za kruh ili salamu čeka se unedogled jer nema nikoga na pultu.

Prodavačica ili prodavač koji bi ih trebali uslužiti, pogotovo u manjim kvartovskim dućanima, primaju i povratnu ambalažu, slažu robu i naplaćuju na blagajni ili ih na tom posljednjem odredištu čekaju usporeni student ili umirovljenica.

I još jedan kilometarski red! “Traže se radnici”, vrišti gotovo sa svakog izloga. Samo Spar, primjerice, na HZZ-u u ovom momentu traži 250 radnika, od kojih 100 prodavača i 100 trgovačkih radnika, većinu u Zagrebu. Nije potrebno ni iskustvo, a plaća je, piše, 850 eura bruto uvećana za dodatke prema zakonu.

Alen Mrvac s portala MojPosao kaže kako je kod njih lani u djelatnosti trgovine objavljeno više od 20.000 oglasa, dva posto više nego godinu prije, a u prva tri tjedna ove već 1200 oglasa, što je četiri posto više nego u istom razdoblju 2023. piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.