NIJE SVE TAKO SIVO

Hrvatski kreditni rejting dobar i nakon smanjenja

03.12.2012 u 19:10

Bionic
Reading

Hrvatski kreditni rejting dobro stoji nakon što je Fitch snizio izglede sa stabilnih na negativne, a što je uslijedilo nakon Vladinih najava veće proračunske rupe iduće godine, objavili su iz rejting agencije

'Ocjena je poduprta nizom faktora, kao što su visoki BDP-a po stanovniku, niska inflacija, dobro kapitalizirane banke, ulazak u Europsku uniju u skoroj budućnosti i sve bolje vlade u proteklih 10 godina', izjavio je u ponedjeljak na telekonferenciji za BloombergMichele Napolitano, pomoćni direktor Fitchevog Emerging Europe Sovereign tima u Londonu.

Fitch je 29. studenoga spustio Hrvatske izglede sastabilnih na negativne, navodeći da Vladin prijedlog proračuna za 2013. smanjuje vjerodostojnost vlastitog plana fiskalne konsolidacije. Zbog toga nam je Fitch također snizio suvereni dužnički rejting na BBB-, najniži investicijski razred.

Hrvatska, koja će postati 28. članica Europske unije u srpnju 2013, bori se isplivati iz obnovljene recesije. Vlada je 19. studenog objavila da će se proračunski deficit povećati s otplatom prispjelih dugovanja te uplaćivanjem doprinosa u blagajnu EU-a nakon ulaska u srpnju.

Vlada je ujedno smanjila i prognozu za 2012, pozivajući se na 'sušu ulaganja' zbog europske dužničke krize.

Prijedlog proračuna za 2013. ostaje 'negativno iznenađenje za nas', rekao je Napolitano. Proračun je 'razočarao u područjima fiskalne vjerodostojnosti, u utjecaju na dužničku dinamiku, kao i u neočekivanom povećanju rashoda'.

'Brza konsolidacija'

Vlada premijera Zorana Milanovića treba progurati 'bržu' fiskalnu konsolidaciju i poduzeti reforme javnog sektora te stabilizirati javni dug i početi ga smanjivati', rekao je Napolitano.

Fitch je 5. rujna podigao izglede Hrvatske iz negativnog u stabilni, navodeći napredak Vlade u rezanju troškova i smanjivanju proračunskog deficita.

'Mi smo bili jasni u rujnu o tadašnjem planu, ali smo bili i malo nesigurni u ono što je plan Vlade, no željeli smo vidjeti koherentniju strategiju za smanjenje razine javnog duga', rekao je Napolitano.

Na pozitivnoj strani, Napolitano je rekao da Vlada u kapitalna ulaganja može potrošiti manje nego što je planirano, što može doprinijeti smanjenju proračunskog minusa.


Fitch je rekao da će hrvatski javni 2016. dosegnuti 62 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je Vlada objavila da će vrhunac biti 2014, i to na 56 posto BDP-a.

'Hrvatska je nešto kažnjena zbog toga jer je Vlada predstavila konsolidirani, a ne samostalni proračun, slično kao i mnoge zemlje u regiji koje ne ubrajaju u proračun sve izvanproračunske korisnike, kao što su Hrvatske autoceste ili Hrvatske vode', izjavio je Petr Grishin, glavni ekonomist za srednju Europu iz moskovskog VTB Capitala. U odnosu na prethodni plan, te državne tvrtke odgovorne su za polovicu dodatnog deficita očekivanog u 2013. godini, objasnio je Grishin.

Međunarodni monetarni fond je 13. studenog objavio da će se hrvatsko gospodarstvo ove godine smanjiti 1,5 posto, pozivajući Vladu na uklanjanje prepreka za ulaganja i zapošljavanje, kako bi se vratili na rast u 2013. Europska komisija priopćila je u 7. studenoga da će se gospodarstvo u 2012. smanjiti 1,9 posto.

Prema Moody'su, hrvatski rejting je ekvivalent Baa3, najniži investicijski razred, na razini Latvije i Rumunjske. Dok je prema Standard & Pooru rang BBB-.