PREDSTAVLJENI PROJEKTI

Hrvatske vode privlače sredstva iz fondova EU

07.09.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Hrvatska je na četvrtom ili petom mjestu u Europi po zalihama vode, a 44 u svijetu, istaknuo je na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskih voda potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić

Osiguranje dovoljnih zaliha čiste vode za buduće generacije je neupitan strateški cilj Hrvatske i ulažu se veliki napori i financijska sredstva za ostvarenje tog cilja, kazao je Pankretić.

Ističe kako hrvatsko vodno gospodarstvo intenzivno provodi aktivnosti u svim područjima, značajan dio posla je napravljen, a kao jedan od izazova koji predstoje posebeno naglašava provođenje mjera obrane od poplava.

Nedavne poplave ukazale su na nedovoljnu izgrađenost sustava obrane od poplava u pojedinim područjima koji treba dograditi i održavati, kazao je. Pankretić je podsjetio i kako je Vlada nedavno donijela odluku kojom će se 1,3 milijardi kuna investirati u 150 projekata. Riječ je o ulaganjima u investicije vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i obrane od poplava.

Kazao je i kako je od početka godine doneseno čak 30 podzakonskih akata koji su usklađeni sa svim relevantnim direktivama EU na području vodnog gospodarstva te kako još 14 podzakonskih akata treba uskladiti s pravnom stečevinom EU.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić ističe kako je stanje naših voda dobro, kako kvalitetom tako i kvantitetom.

Opskrbljenost pitkom vodom iznosi 80 posto, a priključenost stanovništva na sustav javne odvodnje 45 posto, kazao je.

Kontinuiranom povećanju tih postotaka pridonijet će i projekti koje Hrvatske vode provode, a koji se financiraju zajmovima Svetske banke, poput Jadranskog projekta (vrijednog 80 milijuna eura) i projekta Unutarnje vode (vrijednog 105 milijuna eura).

Pankretić, kao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Frišćić ističu kako je sektor vodnog gospodarstva jedan od najspremnijih za korištenje sredstava iz fondova EU.

Ove godine Hrvatska, putem Hrvatskih voda, za provođenje vodnogospodarskih projekata od EU ima na raspolaganju već odobrenih bespovratnih sredstava u iznosu 28,2 milijuna eura (sustavi Slavonski Brod, Drniš, Knin), a sami projekti ukupne su vrijednosti 51,8 milijuna eura.

Ulaskom u EU, kako je istaknuto, Hrvatska će steći pravo pristupa sredstvima iz kohezijskih i strukturnih fondova, a prema prijedlogu financijskog paketa za Hrvatsku, bespovratna sredstva za vodno gospodarstvo koja bi bila na raspolaganju za 2012. i 2013. iznose oko 165 milijuna eura godišnje.

Kako bi lokalne jedinice bile potpuno spreme sudjelovati u aplikaciji za ta sredstva, Hrvatske vode u izradu većeg broja kvalitetne projektno-studijske dokumentacije ulažu oko 220 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicija na temelju te dokumentacije procjenjuje se na oko 896 milijuna eura.

Dan Hrvatskih voda obilježava se 7. rujna kao spomen na taj dan 1876. godine kada je u Osijeku biskup J.J. Strossmayer osnovao Društvo za regulaciju Vuke te od tada u Hrvatskoj postoji organiziran sustav gospodarenja vodama.