ZAŠTITA OD KRIZA

Hrvatska postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma

22.03.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Hrvatska je u srijedu postala 20. članicom Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), organizacije koja je usmjerena na izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza u zemljama članicama europodručja, priopćeno je iz Ministarstva financija.

ESM je međuvladina organizacija koju su države članice europodručja osnovale 2012. godine, a misija joj je omogućiti državama europodručja izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta.

Kako se navodi u priopćenju iz Ministarstva, ESM provodi svoju ulogu odobravanjem zajmova i drugim vrstama financijske pomoći članicama koje se nalaze u teškoj financijskoj situaciji ili im ona prijeti, pa je u skaldu s time ESM imao ključnu ulogu u očuvanju integriteta europodručja tijekom dužničke krize eura.

Prema Ugovoru o osnivanju ESM-a, sve članice europodručja pristupaju toj organizaciji. Hrvatska je, podsjećaju iz Ministarstva, pristupila europodručju od 1. siječnja ove godine te dovršila postupak za punopravno članstvo u ESM-u.

Članstvo u ESM-u omogućuje Hrvatskoj korištenje dodatnih prednosti koje pruža valuta euro i članstvo u europodručju, pa će tako imati koristi od ESM-ovog mehanizma zaštite u slučaju financijskih kriza, što će pridonijeti većoj otpornosti financijskog sustava i gospodarstva u cjelini te pozitivno utjecati na hrvatski kreditni rejting, ističu iz Ministarstva. 

Dodaju i da će se stupanjem na snagu reforme ESM-a, dogovorene iz 2021. godine, osigurati jačanje uloge ESM-a i daljnji razvoj njegovih instrumenata, uključujući i preventivne kreditne linije te će ESM ujedno pružiti zajedničku zaštitnu mjeru za Jedinstveni sanacijski fond. Širi mandat ESM-a pridonijet će jačanju financijske stabilnosti u europodručju i učiniti ga bolje opremljenim za suzbijanje budućih kriza prije nego što one eskaliraju, navode iz Ministarstva.

Ministar financija Marko Primorac obnašat će funkciju guvernera u Odboru guvernera ESM-a, u kojem ministri financija europodručja donose sve važne odluke u vezi s ESM-om.

Hrvatska je spremna je aktivno surađivati s ostalim članicama na većoj vidljivosti ESM-a i unaprjeđenju korištenja njegovog potencijala, zaključuje se u priopćenju.