sve bolji

Hrvatska pivarska industrija od jedne kune stvori čak četiri

25.10.2017 u 14:25

Bionic
Reading

Industrija piva znatno pridonosi jačanju hrvatskog gospodarstva, pri čemu generira 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izravno i neizravno zapošljava 23.522 radnika, a po produktivnosti je iznad hrvatskog prosjeka, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati Studije Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ)

Studiju o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo naručila je Hrvatska gospodarska komora (HGK), izradio ju je EIZ u razdoblju od travnja do lipnja ove godine kako bi ocijenio ukupni utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario u gospodarstvu u razdoblju od 2010. do 2015. godine. 

Predstavljajući rezultate studije, znanstvena suradnica EIZ-a i članica istraživačkog tima Marina Tkalec istaknula je da je u sektoru proizvođača piva u 2015., izravno i neizravno, stvoreno 4,2 milijarde kuna bruto dodane vrijednosti (BDV), što predstavlja 1,8 posto hrvatskog BDP-a. 

Na svaku kunu BDV-a koju je sektor proizvođača piva izravno stvorio, još 4 kune je neizravno stvoreno u ostatku gospodarstva, kazala je.

Proizvođači piva su neizravno kroz distributere, pogotovo ugostitelje, u 2015. ostvarili 2,4 milijarde kuna BDV-a i zapošljavali oko 16 tisuća ljudi, što znači da se oko 50 posto ukupno indiciranih učinaka industrije piva odnosi na dodanu vrijednost koju ostvaruju ugostitelji i trgovci putem prodaje piva.

Tkalec je navela i da je sektor proizvođača piva u 2015. u državni proračun uplatio 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednosti industrije piva 2,8 milijardi kuna poreza, što predstavlja 1,9 posto ukupnih proračunskih prihoda. Podaci pokazuju, kako je navela, da je na svaku jedinicu poreza i doprinosa na plaću koje su proizvođači piva izravno uplatili u proračun, neizravno uplaćeno još gotovo pet dodatnih jedinica poreza.

Studija je pokazala i kako je pivarski sektor izravno i neizravno stvorio 23.522 radna mjesta, što predstavlja 2 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015. godini. Na svako radno mjesto u sektoru, kako je rekla Tkalec, još 12 do 13 radnih mjesta neizravno je stvoreno u ostatku gospodarstva.

  • +4
Studija o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

'Sektor proizvođača piva ostvario je rast i za vrijeme recesije i povećava broj zaposlenih što upućuje na njegov snažan potencijal generiranja ekonomske aktivnosti u zemlji', istaknula je Tkalec te dodala kako je prema rezultatima studije, 'po produktivnosti, pivarska industrija iznad hrvatskog prosjeka'.

Direktorica Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK Božica Marković je istaknula kako se pozitivni trendovi u pivarskom sektoru nastavljaju. Pivarska industrija, kako je navela, u prvih osam mjeseci ove godine bilježi rast proizvodnje za 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ta industrija bilježi i suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji je u 2016. iznosio 17 milijuna eura. U prošloj je godini izvezeno piva u vrijednosti od 48,7 milijuna eura, što čini 2,8 posto poljoprivredno-prehrambenog izvoza, dok je u odnosu na 2012. godinu izvoz piva lani povećan za 61 posto.

Predsjednik Udruženja proizvođača piva HGK Pero Ivanković ocijenio je da je industrija piva jaka, stabilna i uspješna te kako je riječ o prosperitetnom sektoru koji iz godine u godinu bilježi uzlazni trend.

Posebna pažnja posvećuje se razvoju zaposlenika, izboru kvalitetnog upravljačkog kadra i društveno odgovornom djelovanju, kazao je Ivanković dodajući kako hrvatsko pivarstvo značajno doprinosi jačanju gospodarstva.