istraživanje bookinga

Odlazak na kavu i pivo glavna aktivnost hrvatskih turista

17.07.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Prva 24 sata ključna su za odmor jer gotovo polovica putnika koji su sudjelovali u globalnom istraživanju (46%) vjeruje da prvi dan određuje raspoloženje cijelog odmora, dok jedna četvrtina putnika iz Hrvatske (28%) tvrdi da prvi sati mogu odlučiti je li cijelo putovanje uspješno ili ne.

Kako zapravo izgledaju ovi sati? Koji su nam prioriteti prvi dan odmora? Odgovaraju li naše nade, brige i očekivanja prije putovanja stvarnosti? Booking.com, proveo je istraživanje na uzorku od 18.000 putnika iz 25 zemalja diljem svijeta kako bi istražio što se zaista događa u prva 24 sata odmora.

Odgovori ispitanika na pitanje o najvažnijim aktivnostima prvog dana odmora dočaravaju zanimljivu sliku o putniku 21. stoljeća. Tradicionalni elementi poput raspakiravanja (68%), pregledavanja smještaja (60%) i planiranja aktivnosti za sljedeći dan (53%) zauzeli su prva tri mjesta ispitanika globalnog istraživanja. Ispitanici iz Hrvatske najvažnijim aktivnostima prvog dana odmora smatraju odlazak na kavu, pivo ili čašu vina (68%), raspakiravanje (61%) i popodnevno drijemanje (55%).

Kad je riječ o vremenu potrebnom za ove aktivnosti, rezultati istraživanja pokazuju da se fotografiranje za društvene mreže, provjera poslovne e-pošte i naručivanje posluge u sobu događaju prije tradicionalnijih aktivnosti poput uživanja u prvom sladoledu na odmoru i kupanja u bazenu - 47% putnika pojede prvi sladoled unutar prvog sata i samo 19% ode na bazen, dok 54% fotografira, 56% provjerava e-poštu i 57% naručuje poslugu u sobu u istom vremenskom periodu.

U prva 24 sata odmora, aktivnosti koje uključuju smještaj zauzele su visoka mjesta na popisu prioriteta putnika. Pregledavanje smještaja na drugom je mjestu (60%) dok više od trećine putnika (36%) tvrdi da im je jedna od najvažnijih stvari prvi dan testirati krevet skakanjem po njemu ili drijemanjem.