VLADIMIR GLIGOROV:

'Hrvatska neće iz krize još dvije godine'

Vladimir Gligorov

Vladimir Gligorov

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U najveće sistemske pogreške tranzicije svakako se ubraja poticanje uvoza umjesto izvoza. Dodamo li tomu privatizaciju s kriminalnim elementima, lošu fiskalnu politiku, odnosno praksu prezaduživanja te višegodišnju deindustrijalizaciju - locirali smo glavne uzročnike permanentne ekonomske krize na ovim prostorima, onako kako ih vidi ugledni ekonomist Vladimir Gligorov s bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije

Kako je ustvrdio za svog nastupa na Economic Transition Forumu u Splitu, održanog u organizaciji Američke Alumni zajednice Hrvatske (USACC) i veleposlanstva SAD-a u RH, za zemlje bivše Jugoslavije nema oporavka gospodarstva bez - reindustrijalizacije.

'Svaka čast turizmu, ali nijedan drugi sektor ne čini toliko za razvoj zemlje kao industrija, pogotovo ako govorimo o izvoznim potencijalima', ustvrdio je Gligorov u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji

Na razini Europe, glavni je problem što su toliko spominjane mjere štednje samo instrument, a ne i zamjena za ekonomsku politiku koja bi dovela do strukturnih promjena.

'EU nema federalnu vladu, Bruxelles ne može posuđivati novac članicama EU-a niti postoje fiskalne stimulacije sa središnje razine. Treba kreirati instrumente koji će kreirati fiskalnu ekonomiju. Grčka ne može biti Florida EU-a, dakle zemlja koja bi bila orijentirana samo na turizam. EU je loša federacija i logično da se postavlja pitanje tko će platiti koji dio računa, jer normalno da nitko ne želi platiti tuđe račune', kazao je među ostalim Gligorov.

Za izlazak Hrvatske iz krize Gligorov predviđa razdoblje od dvije godine.

'Hrvatska je u velikoj prednosti jer je riješila političko pitanje, ima stabilnu vladu koja bi trebala osigurati i ekonomsku stabilnost u razdoblju ispred nas. U Srbiji je situacija nestabilnija, no perspektive za rast su slične. Sigurno je da Hrvatska ove godine neće imati rast nego stagnaciju, jer sve i da se ostvari rast od očekivanih 0,8 posto, u suštini se vrtimo oko nule! Ipak, dvije godine su sasvim dovoljan period da bi se stvari promijenile i pokrenuo ekonomski rast', zaključuje Gligorov.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi