NISKA KUPOVNA MOĆ

Hrvatska među tri zemlje EU s najnižom razinom osobne potrošnje

11.12.2015 u 17:19

Bionic
Reading

Potrošnja po stanovniku među 28 zemalja članica Europske unije ponovo je uvelike varirala u 2014. godini, objavio je Eurostat u petak, pri čemu je Luksemburg zadržao vodeće mjesto a Hrvatska je i dalje osjetno ispod prosjeka EU

Najnižu je razinu stvarne individualne potrošnje (AIC) po stanovniku, iskazane paritetom kupovne moći, prošle godine ponovo bilježila Bugarska, nekih 50 posto ispod prosjeka EU. U Luksemburgu je pak ona bila 41 posto iznad prosjeka Unije, utvrdili su u Eurostatu.

Podaci se, kako navode u Eurostatu, temelje na revidiranim paritetima kupovne moći i najnovijim podacima o bruto domaćem proizvodu (BDP) i broju stanovnika.

Nakon Luksemburga slijede Njemačka i Austrija s razinom stvarne individualne potrošnje oko 20 posto iznad prosjeka EU28.

Skupinu zemalja s razinom stvarne individualne potrošnje od 10 do 15 posto iznad prosjeka EU čine Danska, Velika Britanija, Belgija, Finska , Nizozemska, Francuska i Švedska. Italija je pak uz Irsku blizu europskog prosjeka.

Cipar, Španjolska, Grčka, Portugal i Litva čine pak skupinu zemalja u kojima je potrošnja bila 10 do 20 posto ispod prosjeka Unije. Raspon od 20 do 30 posto ispod prosjeka EU zabilježen je u Malti, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Poljskoj.

Hrvatska se našla u skupini šest zemalja s potrošnjom 30 posto i više ispod prosjeka EU, zajedno s Estonijom, Latvijom, Mađarskom, Rumunjskom i Bugarskom. Prema izvješću Eurostata, u Hrvatskoj je stvarna potrošnja po stanovniku prošle godine bila 40 posto ispod prosjeka Unije. Time je Eurostat za jedan postotni bod poboljšao lipanjsku procjenu ali je Hrvatska i dalje među tri zemlje EU s najnižom razinom stvarne osobne potrošnje, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.

Pritom je stvarna potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj ostala prošle godine nepromijenjena u odnosu na godinu ranije. U 2012. bila je 41 posto ispod prosjeka EU.

U protekle tri godine stvarna osobna potrošnja po stanovniku u odnosu na EU prosjek ostala je relativno stabilan u većini zemalja članica. Međutim, izrazitiji rast zabilježen je u Litvi, Latviji i Estoniji. ajizrazitije smanjenje potrošnje u istom je razdoblju zabilježeno u Italiji i na Cipru.

Eurostat je paralelno objavio i podatke o BDP-u po stanovniku, koji također pokazuju velike razlike među zemljama članicama. Bugarska je tako 53 posto ispod prosjeka EU dok je u Luksemburgu BDP po stanovniku više od dva i pol puta veći od prosjeka EU.

Hrvatska je s BDP-om po stanovniku 41 posto ispod prosjeka EU u 2014. ponovo pri dnu ljestvice, čime je Eurostat potvrdio lipanjsku procjenu. Time je hrvatski BDP po stanovniku ostao isti kao i u 2013. U 2013. bio je 40 posto ispod prosjeka.

U 2014. niži su BDP po stanovniku od Hrvatske imale samo Bugarska i Rumunjska, 53 odnosno 45 posto ispod prosjeka EU, pokazuje izvješće Eurostata.

Najbliže su prosjeku EU u 2014. bile Francuska i Italija, s BDP-om po stanovniku sedam posto iznad odnosno četiri posto ispod prosjeka Unije.