FINANCIAL TIMES

Hrvatska je ekonomski ljenjivac, čeka ulazak u EU

Sv. Duje Ivica Matković hrvatska zastava

Sv. Duje Ivica Matković hrvatska zastava

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Paun Paunovic

Ekonomski ljenjivac nada se da će mu EU dati zamah, naslov je teksta o Hrvatskoj u posebnom prilogu 'Doing Business in SEE' koji je jučer objavio Financial Times

Troma, inertna ili jednostavno rečeno lijena zemlja, prijevod je riječi 'sluggish' kojom se u tom izvještaju opisuje Hrvatska.

'Hrvatska također izgleda inertno u odnosu na ostale balkanske susjede koje nisu članice EU', stoji u tom tekstu. Zato i Europska središnja banka (ECB), pišu, požuruje hrvatske dužnosnike u borbi s fiskalnom neravnotežom.

No, unatoč kritičnom stavu prema Hrvatskoj općenito, britanski novinar Neil MacDonlad je izdvojio primjer kompanije koja, kaže, snažnom ekspanzijom prkosi hrvatskim ekonomskim kretanjima. 'Devetnaest godina nakon utemeljenja, Atlantic grupa postala je predvodnik gospodarske reintergracije razbijenog tržišta bivše Jugoslavije', piše. Tu se prvenstveno misli na nedavnu akviziciju Droge Kolinske, te se napominje kako je Atlantic postao regionalna multinacionalka koja se specijalizirala za brendove poznate još iz socijalističkih vremena. 'Ne prodajemo suvenire. Svoje proizvode prodajemo novim generacijama rođenima', tumači poslovnu politiku za list čelni čovjek Atlantica Emil Tedeschi, a komentirajuću ekonomske prilike ustvrdio je kako je zabrinut za Hrvatsku, ali ne i za svoju kompaniju jer je postala internacionalna. No, nije Tedeschi jedini izdvojen kao pozitivan primjer. Početkom mjeseca Financial Times je posvetio priču i Agrokoru, koji je startao kao mala obiteljska tvrtka, a sada je jedna od najvećih kompanija u regiji.

Hrvatsku spašava turizam, zaključuje novinar Financial Timesa: 'Vlasnici hotela i restorana na brdovitoj obali Jadrana profitirali su ove godine na ekonomskim problemima Grčke'. Glavni ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić, za FT je izjavio kako su turisti ovoga ljeta vjerojatno izbjegavali Grčku, zbog čega je Hrvatska profitirala. Tu tezu potvrđuje i Christian Keller iz investicijske banke Barclays Capital. 'Ta neočeivana dobit spasila je državu bivše Jugoslavije još strašnije recesije. Zbog tih prihoda od turizma okolnosti u Hrvatskoj znatno su bolje nego što bi to inače bile', upozorava Keller. Hrvatska se bori s još nekoliko problema, piše Financial Times. Unatoč tome što Vlada predviđa gospodarski pad od dodatnih 1,8 posto ove godine te rast od 1,5 posto iduće, a Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa optimistični rast od dva posto, čini se kako i strani stručnjaci primjećuju probleme s tečajem.

Dok se u Hrvatskoj već neko vrijeme vode bitke ekonomskih stručnjaka o tome da li ojačati ili oslabiti kunu, strani stručnjaci na to gledaju konkretnije. 'Unatoč tome što je jedna od najnaprednijih tranzicijskih zemalja, Hrvatska ima velikih problema s rastom koji je pod pritiskom politike fiksnog tečaja i male izvozne baze', zaključuje Keller.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi