NEUMOLJIVA STATISTIKA

Hrvatska izumire, ali neke europske zemlje u još su goroj situaciji

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 15:27
  • Objavljeno 14.03.2019 u 14:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević/Pixell

Ovoga tjedna Eurostat je objavio izvješće o natalitetu u Europskoj uniji s trendovima koji za većinu zemalja nisu ohrabrujući. U 2017. godini u cijeloj Europskoj uniji rođeno je 5,075 milijuna djece, što je za 73 tisuće manje nego prethodne godine

Ukupna stopa nataliteta iznosila je 1,59 (broj rođenja po ženi), što je znatno ispod prirodne stope zamjene. Naime, demografi smatraju da je za prirodno održanje stanovništva potrebna ukupna stopa nataliteta od 2,1.

Navedeni uvjet ne zadovoljava nijedna zemlja EU-a, a najbliža je Francuska sa stopom nataliteta od 1,9. Uz Francusku, relativno visoke stope nataliteta bilježe Švedska (1,78), Irska (1,77), Danska (1,75) i Velika Britanija (1,74).

S druge strane, najniže stope plodnosti zabilježene su u Malti (1,26), Španjolskoj (1,31), Italiji i Cipru (1,32), Grčkoj (1,35), Portugalu (1,38) i Luksemburgu (1,39).

Hrvatska se s ukupnom stopom nataliteta od 1,42 smjestila na granici skupine zemalja Europske unije s najnižim natalitetom. Trend pada nataliteta u Hrvatskoj je prisutan dug niz godina, a mjere populacijske politike dosad nisu dale vidljive rezultate.

Ukupna stopa nataliteta, izvor: Eurostat

Ukupna stopa nataliteta, izvor: Eurostat

Izvor: Eurostat / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

To potvrđuju i aktualni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je u 2018. broj umrlih bio za 15.994 viši od broja živorođenih.

Unatoč izrazito visokom negativnom prirastu, prošla godina ipak je bila manje loša od 2017., u kojoj je zabilježen neslavni rekord s negativnim prirastom od 16.921 stanovnika.

Prirodni prirast u Hrvatskoj, izvor: DZS

Prirodni prirast u Hrvatskoj, izvor: DZS

Izvor: DZS / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Demografski izrazito negativan bio je i početak ove godine. Prema danas objavljenim privremenim podacima, u siječnju 2019. broj umrlih premašio je broj živorođenih za 2380 osoba, što je gotovo dvostruko više nego u prosincu.

Inače, u DZS-u procjenjuju da je sredinom prošle godine u Hrvatskoj živjelo četiri milijuna i 89 tisuća stanovnika, oko 195 tisuća manje nego u vrijeme posljednjeg popisa stanovništva 2011. Demografi pak smatraju da smo pali ispod četiri milijuna stanovnika jer se velik broj iseljenih ne odjavljuje, a DZS procjenu broja stanovnika temelji na broju rođenih, umrlih, doseljenih i službeno odseljenih.

Prirodno kretanje stanovništva, Izvor: DZS

Prirodno kretanje stanovništva, Izvor: DZS

Izvor: DZS / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!